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State of West Virginia 
Office of the Attorney General 

Patrick Morrisey 
Attorney General 

August 6, 2021 

The Honorable Jonathan "Duke" Jewell 
Mingo County Prosecuting Attorney 
78 East 2nd Avenue, Suite 201 
Williamson, WV 25661 

Dear Prosecutor Jewell: 

(304) 558-2021 
Fax (304) 558-0140 

You asked for an Opinion of the Attorney General about whether, pursuant to West 
Virginia Code § 3-10-7(b), the wife of a deceased Mingo County Commissioner is a "legally 
qualified person[]" to be appointed to fill out the remainder of the Commissioner's term. This 
Opinion is being issued pursuant to West Virginia Code § 5-3-2, which provides that the Attorney 
General "may consult with and advise the several prosecuting attorneys in matters relating to the 
official duties of their office." To the extent this Opinion relies on facts, it is based solely on the 
factual assertions in your correspondence with the Office of the Attorney General. 

In your letter, you explain that in 2020, Gavin Smith, a registered Republican, was elected 
as a Mingo County Commissioner. He served in that role from January 1, 2021 to June 7, 2021 
when he passed away. West Virginia Code § 3-10-7(a) authorizes "[a]ny vacancy in the office of 
county commissioner . . . [to] be filled by appointment by the county commission," provided that 
the appointee has been a member of "the same political party with which the person holding the 
office immediately preceding the vacancy was affiliated" "for at least 60 days prior to the 
occurrence of the vacancy." Commissioner Smith's widow is being considered to fill the vacancy. 
Because she was not registered as a Republican until after the vacancy occurred, however, she 
does not satisfy the 60-day party membership requirement for appointment pursuant to Section 
3-10-7(a). Nevertheless, because the Mingo County Commission did not make an appointment 
within 30 days, Section 3-10-7(b) provides that the Mingo County Republican Executive 
Committee (the "Executive Committee") may now submit a list of three candidates from which 
the Commission shall fill the vacancy. Your question centers on whether the 60-day requirement 
is required under Section 3-10-7(b) as well. 
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Your request thus raises the following question of law: 

Does West Virginia Code 3-10-7(b)'s requirement that individuals selected to fill a 
vacancy be "legally qualified" include the time requirement for party membership 
set forth in Section 3-10-7(a)? 

We conclude that the term "legally qualified" encompasses general qualifications for the 
office of county commissioner, but not the additional 60-day party membership requirement that 
applies when a county commission fills a mid-term vacancy directly. 

Discussion 

West Virginia Code § 3-10-7(b) provides in relevant part: 

If a quorum of the county commission fails to make an appointment within 30 days, 
the county executive committee of the same political party with which the person 
holding the office preceding the vacancy was affiliated at the time the vacancy 
occurred, shall submit a list of three legally qualified persons to fill the vacancy. 
Within 15 days from the date on which the list is received, the county commission 
shall appoint a candidate from the list to fill the vacancy. 

This subsection requires that the nominees of the appropriate party's county executive 
committee be "legally qualified." There are general eligibility requirements for office-holders in 
the West Virginia Constitution, as well as requirements specific to election as county 
commissioner. For example, the Constitution allows only "citizens entitled to vote" to hold any 
state, county, or municipal office. W. Va. Const. art. IV, § 4. There is no doubt that "legally 
qualified" includes this baseline, constitutional requirement for all offices. For the office of county 
commissioner specifically, no two county commissioners may be elected from the same 
magisterial district, see W. Va. Const. art. IX, § 10, and a commissioner must reside in the 
magisterial district for which he or she is seeking to serve at the time he or she files a candidate 
announcement or (in the case of a ballot vacancy) is appointed, W. Va. Code § 7-1-1b(b). These 
office-specific provisions concern the election process and do not explicitly reference the 
nomination and appointment process provided in Section 3-10-7. Further, the Supreme Court of 
Appeals of West Virginia has not addressed whether these requirement apply outside the election 
context, so it is possible that they might not apply to the type of appointment at issue here. 
Nevertheless, because these requirements concern fair representation for constituents across the 
county and govern the ordinary and most common situations for selecting commissioners, it is 
extremely likely that a reviewing court would conclude that they are also part of what it means to 
be "legally qualified" for the office of county commissioner. It does not appear from your letter 
that this question is at issue here, however, so this Opinion need not address it further. 

Your letter does not include information about the potential appointee specific to these or 
any other generally applicable requirements and thus this Opinion cannot answer whether she 
satisfies them. As long as she meets the Code's general requirements, however, she is likely 
"legally qualified" for nomination by the Executive Committee as a candidate for the vacancy on 
the Mingo County Commission. 
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Subsection 7(a)'s requirement that the potential replacement be registered as a member of 
that party "for at least 60 days prior to the occurrence of the vacancy" stands in contrast to these 
more general qualifications. There is no indication that the Legislature intended the 60-day time 
period to apply outside this one method of filling a vacancy. After all, "[i]f the Legislature 
explicitly limits application of a doctrine or rule to one specific factual situation and omits to apply 
the doctrine to any other situation, courts should assume the omission was intentional." State ex 
rel. Riffle v. Ranson, 195 W. Va. 121, 128, 464 S.E.2d 763, 770 (1995). The Legislature's failure 
to repeat the requirement in the very next subsection is strong evidence it did not intend for the 60-
day requirement to apply more generally. There is also good reason for different rules under the 
two methods: Unlike when a county commission fills a vacancy, where a majority of 
commissioners may be members of other political parties, the subsection (b) process allows the 
relevant party's executive committee to select the slate of nominees itself. 

Thus, potential appointees are "legally qualified" for selection under Section 3-10-7(b) 
where they meet the general qualifications for the office of county commissioner, regardless 
whether they satisfy additional requirements like the 60-day party membership rule that apply to 
one specific method of filling a vacancy only. It is therefore immaterial whether the potential 
nominee has, pursuant to Section 3-10-7(a), been a registered Republican for 60 days prior to the 
vacancy when assessing whether she is "legally qualified . . . to fill the vacancy" pursuant to 
subsection 7(b). 

Sincerely, 

prattex--itibti-nr 
Patrick Morrisey 
Attorney General 

Lindsay See 
Solicitor General 

Curtis R. A. Capehart 
Deputy Attorney General 

Jessica A. Lee 
Assistant Solicitor General 


