
At the Weirton Fire Department there is only one captain-the grade below chief-who 
satisfies the time-in-service requirement. That captain, however, declined a promotion to fire 
chief. Your letter thus asks what alternate procedures the Weirton Fire Civil Service Commission 
("Commission") must follow when filling the chief vacancy. 
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In 2002, the Weirton City Council "create[ d] a single combination fire department, 
consisting of both paid and volunteer fire fighters." Weirton Heights Volunteer Fire Dep 't, Inc. v. 
State Fire Comm 'n, 218 W. Va. 668, 669, 628 S.E.2d 98, 99 (2005). The Weirton Fire Department 
currently has a vacancy for the chief position. Because this is a paid firefighter position, filling 
the vacancy is governed by West Virginia Code Chapter 8, Article 15, Part IV. See W. Va. Code 
§ 8-15-1 l(a). The open fire chief position in Weirton must therefore be filled, "so far as 
practicable, by promotions from among individuals holding positions in the next lower grade in 
the department." Id. § 8-15-22. But "no individual shall be eligible for promotion from the lower 
grade to the next higher grade until such individual shall have completed at least two years of 
continuous service in the next lower grade." Id. 

You have asked for an Opinion of the Attorney General about the proper procedure for 
filling a vacancy in the Weirton Fire Department for the position of fire chief. This Opinion is 
being issued pursuant to West Virginia Code § 5-3-2, which provides that the Attorney General 
"may consult with and advise the several prosecuting attorneys in matters relating to the official 
duties of their office." To the extent this Opinion relies on facts, it is based solely on the factual 
assertions in your correspondence with the Office of the Attorney General and communications 
with the City of Weirton related to your request. 
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Your second question asks who is eligible to sit for the new fire chief exam. The Code 
provides that "[a]ll competitive examinations shall be open to all applicants who have fulfilled the 
preliminary requirements specified in the other civil service provisions of this article." W. Va. 
Code § 8-15-18. There are two mandatory requirements for individuals who are not currently 
members of the Weirton Fire Department: The applicant must have completed an apprenticeship 

There are no exceptions to the statutory framework for filling a vacancy like this, nor to 
the requirement that an individual is eligible for appointment only after passing the exam. Thus­ 
and consistent with the conclusion of a 1963 Opinion issued by this Office-the only way to fill 
the fire chief vacancy under these circumstances is to administer a new fire chief exam to expand 
the pool of individuals qualified for appointment to the open role. See 50 W. Va. Op. Att'y Gen. 
at 537. The answer to your first question is thus yes; the Commission must fill the chief vacancy 
by appointing an individual under Section 8-15-20 after administering a new competitive exam. 

When filling a position by appointment, the Commission must certify the "three 
individuals ... who received the highest averages at preceding competitive examinations held 
under the civil service provisions of this article within a period of three years next preceding the 
date of the prospective appointment." W. Va. Code§ 8-15-20(a). Here, over the past three years 
only one individual took the fire chief exam-the captain who declined promotion to chief. 

The civil service provisions governing paid firefighters are mandatory and cannot be 
waived. W. Va. Code§ 8-15-1 l(b); see also Cawley v. Bd. of Trustees of Firemen's Pension or 
Relief Fund of City of Beckley, 138 W. Va. 571, 581-82, 76 S.E.2d 683, 689 (1953). These 
provisions provide that, whenever possible, a vacancy in a paid firefighting department must be 
filled by promotion. W. Va. Code§ 8-15-22. But as explained above, the only individual eligible 
for promotion to chief has declined the promotion. There are only three other ways to fill a vacancy 
in a paid fire department: appointment, reinstatement, or reduction in grade. Id. § 8-15-11 (b ). As 
fire chief is the highest grade in the department, it cannot be filled by reduction in grade. Similarly, 
a reinstated firefighter must take the lowest grade in the department. See id. § 8-15-17(±). The 
only avenue to fill the vacancy is therefore appointment. Id. § 8-15-20(a); see also 50 W. Va. Op. 
Att'y Gen. 535, 536 (1963). 

Discussion 

We conclude that the Commission must fill the position of chief through the statutory 
appointment process and that the examination for the position must be open to all individuals who 
meet the statutory requirements for appointment. 

2. If the chief position must be filled through the appointment process, which requires a 
competitive examination, who is eligible to take the examination? 

1. Must the Commission fill the position of chief through the appointment process outlined 
in West Virginia Code§ 8-15-20? 

Your letter raises the following legal questions: 
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In sum, the Weirton Fire Civil Service Commission must fill the position of fire chief 
through the appointment process outlined in West Virginia Code § 8-15-20. The Commission may 
appoint a provisional chief for up to three months without making the fire chief examination 

Finally, this analysis describes the procedure for permanently filling the fire chief vacancy. 
We recognize that because our State and Nation are engaging in "social distancing" to help stop 
the spread of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 ("COVID-19"), it may be difficult 
to quickly administer a chief exam under Section 8-15-20. The City of Weirton may thus consider 
appointing a provisional chief because the COVID-19 situation almost certainly constitutes an 
"urgent reason[]" under the statute. See W. Va. Code§ 8-15-21. Under this Code section, the 
appointing entity may allow one qualified individual of its choice to sit for the competitive chief 
exam (rather than administering it to all interested and qualified individuals), and if that individual 
passes the exam, he or she may be appointed provisional chief. Id. Any individual appointed 
under this provision may serve up to three months. See id. 

* * * 

Our conclusions on these two questions are consistent with the 1963 Opinion of this Office. 
In that situation, as here, there was no one eligible for promotion nor had anyone passed the 
requisite exam during the preceding three years. This Office advised that the relevant position 
must be filled by competitive examination open to all who met the statutory requirements. 50 W. 
Va. Op. Att'y Gen. at 538-39. Although some of the statutes have changed over the past 57 years, 
none of those amendments alter our answers when faced with a similar situation here. 

The statute does not allow for additional restrictions on who may sit for the chief exam. 
Section 8-15-18 states that competitive examinations "shall be open to all applicants who have 
fulfilled the preliminary requirements specified in the other civil service provisions of this article." 
W. Va. Code§ 8-15-18 (emphases added). The word "shall" is mandatory. See syl. pt. 1, Nelson 
v. W Va. Pub. Employees Ins. Bd., 171 W. Va. 445, 300 S.E.2d 86 (1982). And by emphasizing 
that the exam shall be available to all applicants who meet other statutory requirements, the 
Legislature underscored that it did not give individual appointing bodies discretion to set additional 
requirements. Further, the expressio unius est exclusio alterius canon of interpretation, or "the 
express mention of one thing implies the exclusion of another," confirms that by specifying certain 
requirements the Legislature did not intend for the Commission to add more. See syl. pt. 4, 
Christopher J. v. Ames, 241 W. Va. 822, 828 S.E.2d 884 (2019) (citation omitted). As such, the 
answer to your second question is that all individuals who satisfy the statutory requirements to sit 
for a competitive examination may take the fire chief exam. 

and certification program, id. § 8-l 5A-2, and must meet certain age requirements, id. § 8-15-17( d). 
In addition to these mandatory requirements, the Commission has discretion to allow only those 
individuals who have passed a medical examination to sit for the written test. Id. § 8-15-20(a). 
The Commission may also decline to administer the chief exam to those addicted to drugs or 
alcohol, those "guilty of any crime, or of infamous or notoriously disgraceful conduct," those 
previously "dismissed from public service for delinquency or misconduct," and those who fail to 
fully comply with the Commission's rules and regulations. Id.§ 8-15-19. 
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Sincerely, 

generally open, but must give all individuals who meet the statutory requirements the opportunity 
to sit for the exam before making a permanent appointment. 
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