
oi %VEST 1, 

State of West Virginia 
Office of the Attorney General 

Patrick Morrisey 
Attorney General 

September 19, 2022 

Honorable Rebecca L. Miller 
Hampshire County Prosecuting Attorney 
50 South High Street 
Romney, WV 26757 

Dear Ms. Miller: 

(304) 558-2021 
Fax (304) 558-0140 

You have asked for an Opinion of the Attorney General on whether Hampshire County 
may charge emergency ambulance service fees to residents of a public housing project operated 
by a public housing authority. This Opinion is being issued pursuant to West Virginia Code 
§ 5-3-2, which provides that the Attorney General "may consult with and advise the several 
prosecuting attorneys in matters relating to the official duties of their office." To the extent this 
Opinion relies on facts, it depends solely on the factual assertions set forth in your 
correspondence with the Office of the Attorney General. 

Your request explains that the Hampshire County Commission passed an Emergency 
Ambulance Service Fee Ordinance ("Ordinance") in April 2018. Generally, the Ordinance 
applies to all of Hampshire County at a rate of $100 per year per residential unit. But the 
Ordinance includes some exemptions. As relevant here, the Ordinance specifically exempts 
public housing agencies from the fee—instead, the fee applies to any "occupants" of public 
housing. The Ordinance explains that Hampshire County included these occupants because they 
are potential users of emergency ambulance services. Thus, the county intends to impose the 
emergency ambulance service fee on the residents of Valley View, a public housing project 
operated by the Romney Public Housing Authority. 

Your request raises the following legal question: 

Under West Virginia Code sr 7-15-17, is an emergency ambulance service fee 
applicable to the residents of public housing units operated by a public housing 
authority? 
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We conclude that emergency ambulance service fees may apply to the residents of public 
housing units. As W. Va. Code § 7-15-17 contemplates, the Ordinance imposes a user fee. Its 
text appropriately encompasses people who live in a public housing project. Cases confirm the 
same. And nothing in the statutes defining the powers and privileges of public housing 
authorities says otherwise. 

DISCUSSION 

To begin, W. Va. Code § 7-15-2(e) provides that the Emergency Ambulance Service Act 
of 1975 "shall be liberally construed" to achieve its purpose of providing emergency ambulance 
services. West Virginia Code § 7-15-18 likewise says that "provisions of this article shall be 
construed to accomplish its purpose." "[I]n the absence of language in the statute showing a 
contrary intent on the part of the legislature," "the word `shall' ... should be afforded a 
mandatory connotation." Bd. of Educ. of Cnty. of Grant v. Townshend, 187 W. Va. 249, 251, 
418 S.E.2d 359, 361 (1992). So we start with an understanding that we must apply the broadest 
justifiable understanding of the statute that would advance its purpose to provide emergency 
ambulance services through the use of "public money." W. Va. Code § 7-15-2(d). 

With this construction in mind, we "look to the relevant and controlling language" of the 
statute. State ex rel. Dep't of Health and Hum. Res., Child Support Enf't Div. v. Baker, 210 
W. Va. 213, 216, 557 S.E.2d 267, 270 (2001). 

West Virginia Code § 7-15-17 empowers a county commission to "impose upon and 
collect from the users of emergency ambulance service within the county a special service fee." 
(emphasis added). Thus, this fee is by its express terms a user fee. It is not a fee or tax on 
property itself, but rather on persons who use the emergency ambulance services. See 56 W. Va. 
Op. Att'y Gen. 308 (1976) ("[I]t is clear from the language of the Act itself that the Legislature 
did not intend the `special emergency ambulance service fee' to be a general tax to be imposed 
upon property owners, but rather intended it to be a `special service fee' to be imposed upon the 
users of an essential service."). 

No language in the statute imposes restrictions on a county's ability to collect this fee 
based on income, housing type, or any other factor present here. The statute requires only that 
the county impose fees on "users" of emergency ambulance services. Id.; see also Citizens for 
Fair Taxation v. Clay Cnty. Comm 'n, 192 W. Va. 408, 411, 452 S.E.2d 724, 728 (1994) (holding 
that a per-household flat fee appropriately tied "the burden of the fee to the usage of the service 
in a sufficiently reasonable way" and was not an ad valorem property tax). 

Thus, the Ordinance follows the statute by imposing the emergency ambulance service 
fee on the "occupants" of public housing as "potential users of such services. The Ordinance 
does not impose a fee on the housing authority itself. Because the residents' status as potential 
users of emergency ambulance services is certain, the statute's "plain meaning ... answers the 
interpretative question." State ex rel. Roy Allen S. v. Stone, 196 W. Va. 624, 630, 474 S.E.2d 
554, 560 (1996) (citation omitted). The "clear and unambiguous" text of W. Va. Code § 7-15-17 
empowers a county commission to collect a fee from users of emergency ambulance services, 
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and the statute must "be given full force and effect." Syl. pt. 2, State v. Epperly, 135 W. Va. 
877, 65 S.E.2d 488 (1951). 

This outcome aligns with the Supreme Court of Appeals' view. The Supreme Court has 
explained that even residents who do not own the property remain "users of the emergency 
ambulance service" under W. Va. Code § 7-15-17. Randy Waugh/Waugh's Mobile Home Park 
v. Morgan Cnty. Emergency Med. Servs. Bd., Inc., 236 W. Va. 468, 479, 781 S.E.2d 379, 390 
(2015). And in Clay County Citizens for Fair Taxation, the Supreme Court upheld an emergency 
ambulance service fee that applied to "any bona fide owner or occupant of a living unit." 192 
W. Va. at 409, 452 S.E.2d at 725 (emphasis added). There, the ordinance defined a living unit to 
include "taxpayers in any place of residence," including "residential homes, mobile homes, 
apartments, personal care facilities, nursing homes and correctional facilities." Id. The Court 
explained that the fee requirement must only be "reasonably related to [the] use of the service," 
and extending the fee to all residents met that requirement. Id. at 411, 452 S.E.2d at 727. As in 
that case, the Ordinance here is specifically collected from the users of the services and is thus 
reasonably related to the use of the service. 

Finally, the State Housing Law's provisions on housing authorities do not change the 
outcome. West Virginia Code § 16-15-14(a) exempts the housing authority itself and the 
"property of an authority" from taxes and fees. But the "public corporate bodies" constituting 
the housing authorities, W. Va. Code § 16-15-2, are distinct from the residents that occupy the 
homes that the authorities may provide. See also W. Va. Code R. § 110-3-35 (explaining that 
"[t]he property, bonds, notes, debentures and other evidences of indebtedness of a housing 
authority" are exempt from taxation, but not exempting occupants or residents from taxation). 
We see nothing in W. Va. Code § 16-15-14(a)--or any other statute, for that matter—that 
suggests the Legislature intended to exempt the residents of the authorities from all taxation and 
fees. Indeed, as the examples cited in your letter reflect, that understanding would be a 
substantial break from present practice; residents currently pay similar service fees. Because we 
should not "arbitrarily read into a statute that which it does not say," we cannot assume that the 
residents of a housing authority are exempt from taxes and fees, including the emergency 
ambulance service fee. State v. Butler, 239 W. Va. 168, 178, 799 S.E.2d 718, 728 (2017). 

Here again, precedents confirm our reading of the statute. The Court has explained that 
public housing projects do "not belong to the tenants therein" but are instead "held by the 
housing authority for a public purpose." Chapman v. Huntington, W. Va. Hous. Auth., 121 
W. Va. 319,   3 S.E.2d 502, 516 (1939). So, these projects are "public property," and they 
"should be exempt from taxation." Id. It is this public property that is tax- and fee-exempt. See 
id. But, as we have already explained, the emergency ambulance service fee is not a fee or tax 
against the property itself. Cf. 56 W. Va. Op. Att'y Gen. at 308 ("There is nothing in this 
language to suggest that the Legislature intended such service fees to be imposed only on 
property owners."). So none of the considerations that justify the State's Housing Act tax-
exemption provision would apply here. 
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In short, an emergency ambulance service fee can be applied to the residents of public 
housing units operated by a public housing authority. 

Sincerely, 

100140--froenel 
Patrick Morrisey 
West Virginia Attorney General 

Michael R. Williams 
Senior Deputy Solicitor General 

Caleb A. Seckman 
Assistant Solicitor General 


