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At the Weirton Fire Department there is only one captain-the grade below chief-who 
satisfies the time-in-service requirement. That captain, however, declined a promotion to fire 
chief. You previously asked whether the Weirton Fire Civil Service Commission ("Commission") 
must fill the vacancy by appointment instead, and if so, who may take the qualifying examination. 
We advised that the Commission must fill the position of fire chief through the appointment 
process and that anyone who meets the statutory requirements may take the exam. Opinion of the 

In 2002, the Weirton City Council "create[ d] a single combination fire department, 
consisting of both paid and volunteer fire fighters." Weirton Heights Volunteer Fire Dep 't, Inc. v. 
State Fire Comm 'n, 218 W. Va. 668, 669, 628 S.E.2d 98, 99 (2005). The Weirton Fire Department 
currently has a vacancy for the chief position. Because this is a paid firefighter position, filling 
the vacancy is governed by West Virginia Code Chapter 8, Article 15, Part IV. See W. Va. Code 
§ 8-15-1 l(a). The open fire chief position in Weirton must therefore be filled, "so far as 
practicable, by promotions from among individuals holding positions in the next lower grade in 
the department." Id. § 8-15-22. But "no individual shall be eligible for promotion from the lower 
grade to the next higher grade until such individual shall have completed at least two years of 
continuous service in the next lower grade." Id. 

You have asked for an Opinion of the Attorney General about scoring the Weirton Fire 
Department fire chief examination. This Opinion is being issued pursuant to West Virginia Code 
§ 5-3-2, which provides that the Attorney General "may consult with and advise the several 
prosecuting attorneys in matters relating to the official duties of their office." When this Opinion 
relies on facts, it depends solely on the factual assertions in your correspondence with the Office 
of the Attorney General and communications with the City of Weirton related to your request. 
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* Your request also raised two additional questions; the City of Weirton advised that one is now 
moot, and we decline to opine on the other at this stage because it only might arise in the future 
and resolution would likely depend on the facts as they may develop in that instance. 

Whether veteran-preference points must be added to passing scores for the fire chief exam 
is a question of statutory interpretation. "The primary object in construing a statute is to ascertain 
and give effect to the intent of the Legislature." Syl. pt. 1, Smith v. State Workmen 's Comp. 
Comm 'r, 159 W. Va. 108, 219 S.E.2d 361 (1975). And the best evidence of legislative intent is 
the statutory text. If that text, "given its plain meaning, answers the interpretive question, the 
language must prevail and further inquiry is foreclosed." Appalachian Power Co. v. State Tax 
Dep 't, 195 W. Va. 573, 587, 466 S.E.2d 424, 438 (1995). 

As explained in our previous Opinion, under these circumstances the only statutory option 
to fill the vacant fire chief position is appointment. See W. Va. Code § 8-15-11 (b) (listing options 
of promotion, appointment, reinstatement, or reduction in grade). The appointment process, in 
tum, requires choosing the next fire chief from "the three individuals on the eligible list who 
received the highest averages at preceding competitive [fire chief] examinations." Id. § 8-15- 
20(a). And for positions like fire chief that are "filled under civil service," "a preference of five 
points in addition to the regular numerical score received on [the] examination shall be awarded 
to all veterans having qualified for appointment by making a minimum passing grade." Id. § 6- 
13-1. Your request asks whether the Commission is required to add five points to the passing 
scores of veterans under this Code provision when determining the three highest scores. 

Question 1: Veteran-Preference Points Apply To Fire Chief Appointments 

Discussion · 

We conclude that the five-point veteran preference applies to all positions filled by 
appointment, and therefore must be added to all veterans' passing scores on this exam. Experience 
points, by contrast, may not be added under current precedent, but are an appropriate factor to 
consider when choosing among the applicants with the three highest scores. 

2. May the Commission add one point to passing scores for each year an applicant has 
served in the Weirton Fire Department? 

1. Must the Commission add five points to passing scores of veterans who take the fire 
chief exam? 

Your current request thus raises two legal questions: 

Attorney General on the Procedure for Filling a Fire Chief Vacancy, 2020 WL 1855825, *l, *3 
(W. Va. A.G. Apr. 2, 2020). In this second request you ask additional questions related to scoring 
the exam." 
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The relevant language of the two statutes has not changed since Meek. Section 8-15-20 
still does not reference experience. Rather, as noted above, the exam score-after being adjusted 
as required by other Code provisions--determines the three individuals from whom the final 

Almost 30 years ago, the Court examined the role of experience points in Section 8-15-20. 
Meek v. Pugh, 186 W. Va. 609, 611, 413 S.E.2d 666, 668 (1991). In Meek, the Court contrasted 
appointment under Section 8-15-20 with promotion under Section 8-15-22. It explained that only 
two factors are used under Section 8-15-22 to determine who receives a promotion-the score on 
the promotion exam and experience points. Id. at 611, 413 S.E.2d at 668. The Court then 
explained that under Section 8-15-20, experience may not be considered when deciding who is 
eligible for appointment. See id. 

Your second question asks whether one point may be added to passing exam scores for 
every year the applicant has served with the Weirton Fire Department. Under current precedent, 
the answer is no. Nevertheless, a recent Supreme Court of Appeals decision in the analogous 
police officer appointment contexts suggests that the Court may be open to revisiting this precedent 
in the future. 

Question 2: Experience Points May Not Be Added To Exam Scores Under Current Precedent 

The City of Weirton' s concern about potentially "double-awarding" preference points to 
individuals who received veteran preference when hired into the Weirton Fire Department does 
not change the statutory analysis. The statute is clear that "all" veterans who pass the exam are 
entitled to the five-point bump. W. Va. Code § 6-13-1. Further, as we explained in our April 2 
Opinion, the fire chief exam is open to anyone who satisfies the statutory requirements-even 
those who are not current members of the Weirton Fire Department. There is no textual support 
for awarding veteran-preference points to those applying to the Weirton Fire Department for the 
first time but not current members of the department, and reading an implicit distinction into the 
statute would result in less favorable treatment for currently employed veterans. The veteran­ 
preference points must therefore be awarded to all veterans who receive passing scores on the fire 
chief exam. 

There is little precedent interpreting this provision, but an Education and State Employees 
Grievance Board decision supports this conclusion: The Board held that veteran-preference points 
must be added when a position is filled by appointment and noted different rules apply when a 
position is filled by promotion. Marascio v. Dep 't of Transp., Div. of Hwys., 2007 WL 960121, 
*3 (Feb. 16, 2007); see also 49 W. Va. Op. Att'y Gen. 264, 265 (1961) (explaining that the 
Legislature does not use the terms "appointment" and "promotion" interchangeably). 

Here the language of Section 6-13-1 is plain and unambiguous: Assuming that a veteran 
sitting for the exam "mak[ es] a minimum passing grade," five veteran-preference points "shall be 
awarded" and added to that base score. The word "shall" is mandatory. Syl. pt. 3, State v. A.D., 
242 W. Va. 536, 836 S.E.2d 503 (2019). Thus, five points must be added to the scores of all 
veterans that receive a passing score for purposes of determining the three individuals eligible for 
appointment. 
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Sincerely, 

The Court frequently analogizes the provisions of Article 14 of Chapter 8 at issue in Burner 
with those relevant here of Article 15 of Chapter 8. See Meek, 186 W. Va. at 612, 413 S.E.2d at 
669 ("The statutes governing employment and promotion of paid fire departments are similar to 
the statutes governing paid police departments."). And just as police civil service commissions 
may promulgate rules adopting discretionary factors that are "not inconsistent with the express 
provisions of the Act" nor based on "personal or political whim," Burner, 241 W. Va. at 683, 827 
S.E.2d at 628 ( emphasis removed; citation omitted), the Court might conclude that adding 
experience points to firefighter appointment exams pursuant to a lawfully issued Commission rule 
would not be inconsistent with the express provisions of Article 15 nor based on mere whim. Thus, 
if the Court were presented with the issue you raise ( and determined that principles of stare decisis 
allow reconsideration), it might well extend its decision in Burner to conclude that the factors 
enumerated in Section 8-15-20 are not exclusive. To date, however, the Court has not approved 
adding experience points to firefighter appointment exam scores. 

We note that if this question were presented to the Court again now, however, it might 
reach a different result. Last year, the Court expanded the power of police civil service 
commissions to issue regulations on factors that may be considered when appointing or promoting 
police officers. The Court held "that the provisions of the police civil service act" do not "exclude 
all other selection requirements for police officers." Burner v. Martinsburg Police Civil Serv. 
Comm 'n, 241 W. Va. 677, 683, 827 S.E.2d 622, 628 (2019) (quoting Morgan v. City of Wheeling, 
205 W. Va. 34, 39-40, 516 S.E.2d 48, 53-54 (1999)). The Court thus blessed awarding education 
points as "a discretionary factor developed by the Commission pursuant to the authority bestowed 
upon it by the Police Civil Service Act." Id. 

appointment may be made. To be sure, the appointing authority may consider any lawful factors 
at that stage when choosing from the pool of three, including experience. See Legg v. Smith, 181 
W. Va. 796, 799 n.5, 384 S.E.2d 833, 836 n.5 (1989). But Meek's holding that experience points 
may not be added to the exam scores themselves remains good law. 

Hon. James W. Davis, Jr. 
Page4 


