
  

Patrick Morrisey 
Attorney General 

State of West Virginia 
Office of the Attorney General 

July 12, 2016 

(304) 558-2021 
Fax (304) 558-0140 

The Honorable Ralph A. Lorenzetti Jr. 
Prosecuting Attorney 
Jefferson County 
P.O. Box 729 
Charles Town, WV 25414 

Dear Prosecutor Lorenzetti: 

You have asked for an Opinion of the Attorney General about several requirements and 
procedures pertinent to the appointment of a new county commissioner after one has resigned. 
This Opinion is being issued pursuant to West Virginia Code § 5-3-2, which provides that the 
Attorney General "may consult with and advise the several prosecuting attorneys in matters 
relating to the official duties of their office." To the extent this Opinion relies on facts, it is based 
solely on the factual assertions set forth in your correspondence with the Office of Attorney 
General. The questions you asked in the letter have been narrowed by further discussions with 
your office. 

In your letter, you explain that a member of the five-member Jefferson County 
Commission has resigned. The resignation was tendered late in the day on June 29, 2016, and 
was accepted by the remaining four Commissioners at a regular meeting of the Commission on 
June 30, 2016. The Commissioner who resigned was a Republican, and his seat was up for re-
election in 2020. 

Your letter raises a number of legal issues, which are addressed in turn below: 

(1) Is there a legal prohibition against someone switching parties in order to be 
considered for appointment to the vacated seat on the Commission? If there is no 
such prohibition, is there a cutoff date after which a person may not switch 
parties for the purposes of the appointment? 

(2) When is the effective date of the resigning Commissioner 's resignation for 
purposes of starting the thirty-day clock for appointments by the Commission? 
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(3) Must the newly appointed Commissioner be from the same magisterial district 
as the resigning Commissioner? 

(4) When will the newly appointed Commissioner 's term end? 

Question One: Is there a legal prohibition against someone switching parties in order to be 
considered for appointment to the vacated seat on the Commission? If there is no such 
prohibition, is there a cutoff date after which a person may not switch parties for the purposes 
of the appointment? 

The West Virginia Legislature has specifically addressed the issue of individuals 
switching political parties in order to be eligible for election to a seat on a county commission. 
West Virginia Code § 3-5-7 requires candidates running for election to submit a form, affirming 
information about their candidacy, to the clerk of the county commission. Information required 
on this form includes a statement that the candidate has not recently switched political parties: 

For partisan elections, the name of the candidate's political party and a statement 
that the candidate: (A) Is a member of and affiliated with that political party as 
evidenced by the candidate's current registration as a voter affiliated with that 
party; and (B) has not been registered as a voter affiliated with any other political 
party for a period of sixty days before the date of filing the announcement. 

W. Va. Code § 3-5-7. The West Virginia Supreme Court of Appeals has upheld this statute, 
finding that it was "necessary to accomplish the compelling governmental interest in preserving 
the integrity of the political process, promoting party stability, and avoiding voter confusion." 
Syl. Pt. 4, State ex rel Billing v. City of Point Pleasant, 194 W. Va. 301, 460 S.E. 2d 436 (1995). 

The Legislature has not, however, adopted a similar statute applicable to the 
appointments process. For "[a]ny vacancy in the office of county commissioner," West Virginia 
Code § 3-10-7(a) provides that "[p]ersons appointed shall be of the same political party as the 
officeholder vacating the office." Unlike in West Virginia Code § 3-5-7, there is no further 
requirement or statement regarding the appointed person's political party registration. 
Accordingly, we believe the best answer is that there is no legal prohibition on switching parties 
for purposes of appointment to a county commission. It is a long-standing canon of statutory 
construction that "[t]he Legislature is presumed to know existing laws relating to the same 
subject, and to understand the situation with which it undertakes to deal." Harbert v. Harrison 
Cnty. Court, 129 W. Va. 54, 75, 39 S.E.2d 177, 191 (1946). Sections 3-10-7 and 3-5-7 are 
contained within the same chapter of the West Virginia Code. We must give meaning to the fact 
that the Legislature included a prohibition against party-switching for purposes of election but 
not for purposes of appointment. See State ex rel. Riffle v. Ranson, 195 W. Va. 121, 128, 464 
S.E.2d 763, 770 (1995) ("If the Legislature explicitly limits application of a doctrine or rule to 
one specific factual situation and omits to apply the doctrine to any other situation, courts should 
assume the omission was intentional"). This is consistent with a previous Opinion of this Office, 
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in which we found that a candidate could switch his party affiliation in order to be considered for 
a county sheriff position in Jefferson County. W. Va. Op. Att'y Gen., 2013 WL 1287949 (Mar. 
4, 2013). 

We also do not find in the law a cutoff date for a person switching parties for the purpose 
of appointment. The statute is silent on this point, and no case law speaks directly to this issue. 
Because the Legislature has not prescribed a cutoff date for individuals to switch parties to be 
considered for appointment, we see no basis for imposing one other than the practical limit that 
an individual must have switched parties before he or she is selected by the County Commission 
to fill the vacancy. Of course, as you note, the Commission is required by statute to fill the 
vacancy within thirty days. W. Va. Code § 3-10-7(a). 

Question Two: When is the effective date of the resigning Commissioner's resignation for 
purposes of starting the thirty-day clock for appointments by the Commission? 

To answer this question, we begin with the relevant statutory text. West Virginia Code 
§ 3-10-7(a) provides that "[a]ny vacancy in the office of the county commissioner . . . shall be 
filled by the county commission of the county . . . . within thirty days of the date the vacancy 
first occurred." We are aware of no cases of the West Virginia Supreme Court of Appeals or 
opinions of this Office that have interpreted this provision with respect to the question you ask. 

Our initial task thus is to "determine whether the language at issue is ambiguous." Bd. of 
Trustees of Firemen's Pension & Relief Fund of City of Fairmont v. City of Fairmont, 215 W. 
Va. 366, 370, 599 S.E.2d 789, 793 (2004); see also State ex rel. Hall v. Schlaegel, 202 W. Va. 
93, 96, 502 S.E.2d 190, 193 (1998) ("As with all issues of statutory construction, we must first 
determine whether the language at issue presents any ambiguity."). That is true where a statutory 
provision "is susceptible of two reasonable constructions." Firemen's Pension & Relief Fund, 
215 W. Va. at 370, 599 S.E.2d at 793 (emphasis added); Lawson v. Cnty. Comm'n of Mercer 
Cnty., 199 W. Va. 77, 81, 483 S.E.2d 77, 81 (1996) (finding ambiguity where a "statute can be 
read by reasonable persons to have different meanings"). Thus, "Im]ere informality in 
phraseology or clumsiness of expression does not make it ambiguous, if the language imports 
one meaning or intention with reasonable certainty."' Jessee v. Aycoth, 202 W. Va. 215, 218, 503 
S.E.2d 528, 531 (1998) (quoting Syl. Pt. 13, State v. Harden, 62 W. Va. 313, 58 S.E. 715 
(1907)); see also State v. Chapman, No. 13-0111, 2013 WL 5676630, at *4 (W. Va. Oct. 18, 
2013) ("[a] statute is not ambiguous simply because different interpretations are conceivable" 
(internal quotations omitted)). 

As to the effective date for starting the thirty-day clock, we believe "the language imports 
one meaning or intention with reasonable certainty." Jessee, 202 W. Va. at 218, 503 S.E.2d at 
531. Based on the ordinary understanding of the word "vacancy" and the Legislature's use of the 
phrase "first occurred," we believe that the thirty days should begin to run from the date the 
Commissioner tendered his resignation. 
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Under the ordinary meaning of the word "vacancy," we believe a vacancy occurs as soon 
as an individual formally submits his or her resignation from the office. According to Black's 
Law Dictionary, a vacancy is "[a]n unoccupied office. . . . [that] does not occur until the officer 
is officially removed." Vacancy, Black's Law Dictionary (10th ed. 2014). Because a 
Commissioner is elected to office by the voters—and not put in office by an individual, board, or 
commission that arguably could refuse his resignation—we believe that a Commissioner can 
"officially remove[]" him or herself from the office simply be tendering his or her resignation. In 
this case, therefore, the vacancy occurred for purposes of the thirty-day period as soon as the 
Commissioner submitted his letter. Cf. State ex rel. Biafore v. Tomlin, 236 W. Va. 528, 782 
S.E.2d 223, 226 (2016) (noting that Senator's decision to resign effective January 3, 2016, 
"created the vacancy"). The Commission's decision to accept his resignation formally 
acknowledged his departure, but we do not believe it had any legal effect because we find no law 
that suggests the Commission could have refused his resignation.*  

This understanding is bolstered by the statute's use of the phrase "first occurred." The 
provision requires not simply that the vacancy be filled within thirty days, but that it be filled 
"within thirty days of the date the vacancy first occurred." W. Va. Code § 3-10-7(a) (emphasis 
added). The inclusion of the word "first" compels the conclusion that if there were any doubt as 
to which of several events created the vacancy, the first of those should be considered to have 
created the vacancy and triggered the thirty day clock. Thus, while it is reasonable to suggest that 
the vacancy did not begin until a Commission accepts a resignation letter, we believe the statute 
makes clear that the vacancy began when the Commissioner submitted his resignation letter, as 
that is the date on which the vacancy "first occurred." 

Question Three: Must the newly appointed Commissioner be from the same magisterial 
district as the resigning commissioner? 

As you note, we have previously issued an Opinion stating that appointed county 
commissioners need not be from the same magisterial district as the resigning commissioner. W. 
Va. Att'y Gen. Op., 2013 WL 3790635 (May 20, 2013). In that Opinion, we explained that while 
elected county commissioners must come from different magisterial districts, appointed 
commissioners need not. Citing longstanding principles of statutory construction, we explained 
that "the conspicuous absence of any residency requirement for an appointed—rather than 
elected—county commissioner must be interpreted as an intentional omission" by the 
Legislature. Id. at *3. As there have been no major shifts in the law since the issuance of that 
letter, we affirm that opinion here. 

* In contrast, until an amendment this year by the Legislature, a declared candidate for public office could not 
always unilaterally remove him or herself from the ballot. Prior to this year's amendment, if a successful primary 
election candidate wished to be removed from the general election ballot for "extenuating personal circumstances," 
he or she needed to apply in writing to the State Election Commission for permission to be removed from the ballot. 
See State ex rel. McDavid v. Tenant, No. 14-0939, 2014 WL 4922641 at *2 (Oct. 1, 2014). This year's amendment 
by the Legislature specifically removed that requirement, making it possible for a successful primary candidate to 
remove him or herself from the general election ballot without seeking permission. W. Va. Code § 3-5-19(a)(6). 
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Question Four: When will the newly appointed Commissioner's term end? 

The Legislature has provided specific rules for determining the term of office for an 
appointed county commissioner. West Virginia Code § 3-10-1(b) provides generally that "[t]he 
term that [an] appointee holds [an] office shall depend on when the vacancy occurs," and sets 
forth certain principles. In turn, West Virginia Code § 3-10-7(d) provides the following 
exception for vacancies in the office of county commissioner: 

Section one of this article shall be followed with respect to any election needed to 
fill a vacancy, except that if the vacancy occurs after the primary cutoff date but 
not later than the general cutoff date, candidates to fill the vacancy shall be 
nominated by the county executive committee in the manner provided in section 
nineteen, article five of this chapter, as in the case of filling vacancies in 
nominations, and the names of the persons, so nominated and certified to the clerk 
of the county commission of the county, shall be placed upon the ballot to be 
voted at the next general election. 

W. Va. Code § 3-10-7(d). 

Whether to follow the provisions in West Virginia Code § 3-10-1 or West Virginia Code 
§ 3-10-7(d) turns on the meaning of the terms "primary cutoff date" and "general cutoff date." 
The Code defines "general cutoff date" as "the eighty-fourth day before the general election that 
immediately precedes the general election where the office would be on the ballot for selection if 
there were not a vacancy." W. Va. Code § 3-10-1(a)(1). The "primary cutoff date" is defined as 
"the eighty-fourth day before the primary election that immediately precedes the general cutoff 
date." 

Based on the facts you have provided, the provisions of West Virginia Code § 3-10-1 
govern this circumstance. In your letter, you state that the now-vacant seat was originally filled 
in 2014 and, before its vacation, would have been up for re-election in 2020. Both the primary 
and general cutoff dates are thus in 2020, which means that the vacancy has occurred before the 
primary cutoff date and does not trigger the exception in West Virginia Code § 3-10-7(d). 

Under West Virginia Code § 3-10-1, the appointed Commissioner must be replaced by an 
official selected through the primary and general elections in 2018. The statute provides that "[i]f 
the vacancy occurs on or before the primary cutoff date, then the office shall be filled at the 
following regular primary and subsequent general election pursuant to this article and the 
appointee shall hold the office until a qualified replacement is elected and certified at that 
general election." W. Va. Code § 3-10-1(b)(2). The next primary and general election will not 
occur until 2018. By statute, "the Governor, or other person granted authority by this article, 
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shall issue a proclamation stating that the office will appear on" the ballot for those elections. Id. 
§ 3-10-1(c)(3). After the election is held, "[t]he elected replacement shall hold the office until the 
end of the original term of office" in January 2021. Id. § 3-10-1(b)(2). 

Sincerely, 

Piwww mn1 5-'11 
Patrick Morrisey 
Attorney General 

Elbert Lin 
Solicitor General 


