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Dear Prosecutor Lefebure: 

You have asked for an Opinion of the Attorney General concerning the scope and 
applicability of West Virginia Code § 8-33-3, which governs, inter alia, the membership of 
municipal and county building commissions. This Opinion is being issued pursuant to West 
Virginia Code § 5-3-2, which provides that the Attorney General may "consult with and advise 
the several prosecuting attorneys in matters relating to the official duties of their office . . . ." To 
the extent this Opinion relies on facts, it is based upon the factual assertions set forth in your 
correspondence with the Office of the Attorney General. 

In your letter, you ask about the effect of a prohibition in West Virginia Code § 8-33-3 on 
the current members of the Wood County Building Commission. That provision states, in 
pertinent part, that "no member of [a building commission] shall hold any office (other than the 
office of notary public) or employment under the United States of America, the state of West 
Virginia, any county or political subdivision thereof, or any political party." You explain that the 
three current members of the Wood County Building Commission • are "members of other 
boards," including the "Parkersburg Planning Commission, [the] Wood County Sheriff's Civil 
Service Commission, [the] Wood County Recreation Commission, and the West Virginia 
Industrial Council." 

Your letter raises the following legal question: 

Does West Virginia Code § 8-33-3 prevent the identified individuals, who serve on 
other State, county, or municipal boards, from serving as members of a building 
commission? 
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We conclude that West Virginia Code § 8-33-3 prohibits the identified individuals from 
serving as members of the Wood County Building Commission. Under the plain statutory 
language, an individual cannot serve on a building commission if he or she either serves as a 
government employee or holds a federal, state, or local office (other than notary public). 
Notably, this prohibition sweeps more broadly than similar statutory prohibitions considered in 
previous Supreme Court of Appeals cases, in which individuals were barred from serving on 
certain boards if they otherwise occupied public office. See, e.g., City of Bridgeport v. Matheny, 
223 W. Va. 445, 675 S.E.2d 925 (2009); Carr v. Lambert, 179 W. Va. 277, 367 S.E.2d 225 
(1988). We believe the high court would find the language of West Virginia Code § 8-33-3, 
which includes both public office and employment, to clearly cover the identified individuals. 

We are guided by a recent case addressing the status of an individual on a municipal 
board. In Cales v. Town of Meadow Bridge, --- S.E.2d ---, 2017 WL 2415300 (May 30, 2017), 
the Court considered whether a member of a municipal sanitary board is a public officer for 
purposes of the procedural protections against removal set forth in West Virginia Code § 6-6-7. 
Applying a multi-factor test from State ex rel. Carson v. Wood, 154 W. Va. 397, 175 S.E.2d 482 
(1970), "for determining whether a position is an office or mere employment," the Court found 
that the petitioner "fell short of establishing that the position was an 'office." Cales, 2017 WL 
2415300, at *8. Among other points, the Court stressed that being a member of the sanitary 
board did not make the petitioner "a representative of the sovereign." Id. at *10. 

This recent case suggests that the Supreme Court of Appeals views members of 
governmental boards as either officers or employees. That is the binary question that Carson 
answers. As the court explained, the Carson case "recognized that there is a legal distinction 
between a 'public officer' and a 'public employee,' and "announced [a] test for determining 
whether a position is an office or a mere employment." Cales, 2007 WL 2415300, at *8; see also 
Carson, 154 W. Va. at 410-11, 175 S.E.2d at 490-91 (setting forth "the criteria to be considered 
in determining whether a position is an office or a mere employment"). So in choosing to apply 
the Carson test to discern the status of the board member in Cales, the Supreme Court of 
Appeals appears to have determined that individuals serving on a State, county, or municipal 
board fall into one of two categories: public officers or public employees. 

For the purpose of this Opinion, this lesson from Cales is largely dispositive. According 
to your letter, all three identified individuals are "members of other boards." And if members of 
a governmental board are either officers or employees, then all three individuals fall within the 
prohibitory language of West Virginia Code § 8-33-3. Because the prohibition broadly covers 
both public officers and public employees, it is irrelevant how exactly the Carson analysis would 
come out. It is sufficient that the reasoning in Cales suggests the Supreme Court of Appeals 
would find these individuals to fall within one category or the other. 

This conclusion is bolstered by the fact that the individuals, as members of the identified 
boards, appear clearly not to be public agents or independent contractors. The Supreme Court of 
Appeals has suggested that state actors can fall into four categories: officials, agents, employees, 
and independent contractors. Cf Syl., Brady v. Smith, 139 W. Va. 259, 79 S.E.2d 851 (1954) 
(noting that the State Road Commissioner can act "through his officers, agents and employees, or 
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through the instrumentality of an independent contractor"). The identified individuals do not 
appear to be agents, because agents have only "temporary" and "intermittent" duties, see Syl., 
State ex rel. Key v. Bond, 94 W. Va. 255, 118 S.E. 276 (1923), whereas all the identified boards 
have fixed tenures and ongoing duties, see W. Va. Code §§ 8A-2-3, -11 (planning commission); 
W. Va. Code §§ 7-14-3, -6 (sheriff's civil service commission); W. Va. Code §§ 7-11-2, -3 
(recreation commission); W. Va. Code § 23-2C-5 (West Virginia Industrial Council). Nor is it 
plausible to suggest that members of a governmental board constitute independent contractors 
not subject to government control. That leaves two possible categories—officials or 
employees—which, again, are both covered by the broad prohibition set forth in West Virginia 
Code § 8-33-3. 

Sincerely, 
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Patrick Morrisey 
Attorney General 

Elbert Lin 
Solicitor General 

Zachary Viglianco 
Assistant Attorney General 


