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Your letter raises the following legal question:

Does West Virginia Code § 7-17-12 mandate that a county commission impose an
ordinance setting forth a reasonable fire service fee upon receiving a petition
signed by 10% of qualified voters that directs the commission to impose such a

fee?

We conclude that the Commission—and not the Board—is correct. West Virginia Code
§ 7-17-12 provides that “[e]very county commission which provides fire protection services has
plenary power and authority to provide by ordinance for the continuance or improvement of such
service, to make regulations with respect thereto and to impose by ordinance, upon the users of
such services, reasonable fire service rates, fees and charges to be collected in the manner
specified in the ordinance.” W. Va. Code § 7-17-12 (emphasis added). “However,” the statute
continues, “before a county commission can impose by ordinance, upon the users of such
service, a reasonable fire service fee, ten percent of the qualified voters shall present a petition
duly signed by them in their own handwriting, and filed with the clerk of the county commission
directing that the county commission impose such a fee.” Id. The statute further provides that a
timely objection by “thirty percent of the qualified voters of the county by petition duly signed
by them in their own handwriting and filed with the clerk of the county commission,” id., will
delay the effectiveness of any such fee “until it is ratified by a majority of the legal votes cast
thereon by the qualified voters of such county at any primary, general or special election as the
county commission directs,” id. As we explain below, we believe that the plain language of this
statute makes clear that the required petition of 10% of qualified voters is a non-binding
condition precedent to the Commission’s exercise of its discretionary authority to impose a
reasonable fire fee.

Read together, numerous provisions in the statute indicate that the petition in question is
merely a non-binding condition precedent to the Commission’s exercise of its own discretion.
First, the statute grants the Commission the “plenary power and authority” to impose a
reasonable fire service fee. As the West Virginia Supreme Court of Appeals has noted, the word
“plenary” means “‘[f]ull, entire, complete, absolute, perfect, unqualified.”” State ex rel. Clark v.
Blue Cross Blue Shield of W. Virginia, Inc., 203 W. Va. 690, 701, 510 S.E.2d 764, 775 (1998)
(quoting Black’s Law Dictionary 1154 (6th ed. 1990)). It would be inconsistent with the settled
meaning of “plenary power” to bind the Commission to follow the dictate of a group constituting
only 10% of qualified voters. Second, the law plainly states that the petition must be filed
“before a county commission can impose” the fee. W. Va. Code § 7-17-12 (emphasis added).
The word “can™—as opposed to “shall”—suggests discretion on the part of the Commission.
Third, there is nothing in the statute that alters the ordinary meaning of the word “petition”—a
“formal written request presented to a court or other official body”—to make it binding on the
Commission. Black’s Law Dictionary 1329 (10th ed. 2014) (emphasis added). You explain that
the Board focuses on the phrase “directing that the county commission impose such a fee,” but
we believe that phrase simply describes the substance of the request that the petition must make
to satisfy the statute. Fourth, the provision that allows an opposing petition signed by 30% of
qualified voters to force a referendum vote on any new or amended fire service fee, see W. Va.






