
PATRICK MORRISEY 
ATTORNEY GENERAL 

May 20, 2013 

The Honorable Eugene M. Simmons 
Prosecuting Attorney 
Office of the Prosecuting Attorney of Pocahontas County, West Virginia 
900 Tenth Avenue 
Marlinton, WV 24954 

Dear Prosecutor Simmons, 

You have asked for an Opinion of the Attorney General pertaining to the appointment of 
a county commissioner in the event of a vacancy. This Opinion is being issued pursuant to West 
Virginia Code § 5-3-2, which provides that the Attorney General "may consult with and advise 
the several prosecuting attorneys in matters relating to the official duties of their office." To the 
extent this Opinion relies on facts, it is based solely on the factual assertions set forth in your 
letter dated May 16, 2013, to the Attorney General's Office. In that letter, you suggest that one 
of the three seats on the Pocahontas County Commission ("Commission") may soon be vacant. 

Your letter raises a number of legal questions, each addressed in turn below: 

(1) May a new commissioner to fill a vacancy on the Commission be selected by 
the remaining two commissioners? (2) If so, must the new commissioner be 
selected from the district from which the previous commissioner was serving? (3) 
Must the new commissioner be from the same political party as the previous 
commissioner? 

Question One: May a new commissioner to fill a vacancy on the Commission be selected by 
the remaining two commissioners? 

A county commissioner is an elected office defined by the Constitution of West Virginia. 
The Constitution establishes that each county commission shall be composed of three 
commissioners, two of whom shall constitute a quorum for the transaction of business. Const. 
art. IX, § 9; see also W. Va. Code § 7-1-1(b) ("A county commission shall consist of three 
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commissioners as provided in section nine, article IX of the Constitution of the State of West 
Virginia, any two of whom shall constitute a quorum for the transaction of business."). The 
commissioners are to be elected "by the voters of the county, and hold their office for a term of 
six years," but "no two of said commissioners shall be elected from the same magisterial 
district." Const. art. IX, § 10.1  

The Constitution, however, expressly leaves to the Legislature the power to determine 
how vacancies are to be filled. "When vacancies occur prior to any general election" for a state 
or county officer, those vacancies "shall be filled by appointments, in such manner as may be 
prescribed herein, or by general law." Const. art. IV, § 7 (emphasis added); see also Const. art. 
IV, § 8 ("The Legislature, in cases not provided for in this constitution, shall prescribe, by 
general laws, the teiiiis of officer, powers, duties and compensation of all public officers and 
agents, and the manner in which they shall be elected, appointed and removed."). No provision 
in the Constitution today addresses how vacancies on a county commission shall be filled, thus 
leaving the issue to be determined by "general law" promulgated by the Legislature.2  

Pursuant to this authority, the Legislature has enacted a statutory provision that speaks to 
the filling of vacancies on county commissions. Article 10 of chapter 3 of the West Virginia 
Code addresses generally the filling of vacancies, and section 7 addresses specifically vacancies 
on county commissions: 

The Constitution also provides that the voters in a county may, through certain procedures, 
"alter[] or modify[] [the] county commission and establish[] in lieu thereof another tribunal for 
the transaction of the business required to be performed by such county commission." Const. art. 
IX, § 13; see also Const. art. IX, § 11 (providing that "existing tribunals as have been heretofore 
established by the Legislature to act as to police and fiscal matters in lieu of county commissions 
in certain counties shall remain and continue as now constituted"). Some county commissions, 
therefore, may have more than three members. The Legislature has by statute recognized a 
"county council" as a specific alternative to county commissions and applied equally to such 
councils the rules that govern county commissions. W. Va. Code § 7-1-1(e) ("Throughout this 
chapter and the code, the term 'county commission' or any reference to a county commission 
shall include all county councils created in lieu of the county commission."). 

2  Before the Judicial Reorganization Amendment of 1974, section thirty of article VIII of the 
West Virginia Constitution provided that "[v]acancies in the office of commissioner, clerk of the 
county court and justices of the peace, shall be filled by the county court of the county until the 
next general election." State ex rel. Neal v. Barron, 146 W. Va. 602, 605 (1961). Among other 
things, the Judicial Reorganization Amendment renamed county courts as county commissions 
and eliminated this provision. See Const. art. IX, § 9 ("The office of the county court ... is 
hereby continued in all respects as heretofore constituted, but from and after the effective date of 
this amendment shall be designated as the county commission ... ."). 
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Any vacancy in the office of the county commissioner or clerk of county 
commission shall be filled by the county commission of the county, unless the 
number of vacancies in a county commission deprive that body of a quorum, in 
which case the Governor of the state shall fill any vacancy in the county 
commission necessary to create a quorum thereof Persons appointed shall be of 
the same political party as the officeholder vacating the office and shall continue 
in office until the next general election is certified, or until the completion of the 
term if the term ends on the thirty-first day of December following the next 
general election: Provided, That in the event a quorum of the county commission 
cannot agree upon a person to fill a vacancy in the office of county commissioner 
within thirty days of the date the vacancy first occurred, the county executive 
committee of the vacating county commissioner's political party shall select and 
name a person to fill the vacancy from the membership of the vacating county 
commissioner's political party. 

W. Va. Code § 3-10-7.3  

This provision makes clear that a single vacancy on the Commission can (and indeed 
must) be filled by the two remaining commissioners unless they cannot agree. Under the statute, 
a vacancy on a county commission "shall be filled" by the county commission, provided that 
there is a quorum. Under the Constitution, the two remaining commissioners constitute a 
quorum. But if the two commissioners cannot agree upon a replacement within thirty days of the 
vacancy, "the county executive committee of the vacating county commissioner's political party 
shall select and name a person to fill the vacancy from the membership of the vacating county 
commissioner's political party." 

Question Two: Must the new commissioner be selected from the district from which the 
previous commissioner was serving? 

It is clear from the Constitution that elected county commissioners must be from different 
magisterial districts. The Constitution expressly states that "no two of said commissioners shall 
be elected from the same magisterial district." Const. art. IX, § 10 (emphasis added). It further 
sets forth a detailed procedure for resolving "any election" in which "two or more persons 
residing in the same district ... receive[d] the greatest number of votes cast." Id. In that 
circumstance, "only the one of such persons receiving the highest number [of votes] shall be 

3 This section and those around it were recently amended by a bill passed during the Regular 
Session of the 81st Legislature. Senate Bill No. 527 passed the Legislature on April 13, 2013, 
and was signed by the Governor on May 3, 2013. The amendments do not take effect until July 
12, 2013, and are therefore not addressed in this Opinion. 
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declared elected." Id. If there is another seat open, "the person living in another district, who ... 
receive[d] the next highest number of votes, shall be declared elected." Id. 

The West Virginia Code similarly emphasizes in several provisions the residency 
requirement of elected county commissioners. West Virginia Code § 3-10-7 elaborates upon the 
above-described constitutional procedure for resolving an "election" in which two seats are open 
and the two candidates with the highest votes reside in the same magisterial district.4  West 
Virginia Code § 6-5-4 provides that a county commissioner "shall, during his continuance in 
office, reside in the county or district for which he was elected." 

Most prominently, West Virginia Code § 7-1-lb was enacted four years ago to clarify the 
residency requirements for "candidate[s] for county commission" elections. In that provision, 
the Legislature expressly found that: (1) "[t]here is confusion concerning when a candidate for 
county commission must be a resident of the magisterial district he or she wants to represent"; 
(2) "[i]t is imperative that this issue be permanently resolved at the time of filing to ensure the 
citizens have choice on the ballot"; (3) "[i]t is essential the citizens know they are voting for a 
person who is qualified to be a candidate"; and (4) "[w]ith the expense of holding an election, 
tax payer moneys should not be wasted of officials who could never serve." W. Va. Code § 7-1-
lb(a) (emphases added). The provision sets forth two bright-line tests for residency. A 
candidate for the office of county commissioner "shall be a resident from the magisterial district 
for which he or she is seeking election" either by the last day to file a certificate of 
announcement for the election or, in the circumstance where an individual must be appointed as 
a candidate for an election, at the time of that appointment. Id. § 7-1-1b(b) (emphasis added); 
see also id. § 3-5-7 (describing certificates of announcement); id. § 3-5-19 (describing 
appointment of candidates for an election where there is a vacancy in nomination). 

By contrast, however, there is no reference to residency in the statutory language that 
relates to the temporary filling of a vacancy on a county commission. As discussed above, West 
Virginia Code § 3-10-7 states only that "[a]ny vacancy ... shall be filled by the county 
commission," provided that there is a quorum and that the remaining commissioners do not 
disagree. The provision expressly requires that "[p]ersons appointed shall be of the same 
political party as the officeholder vacating the office," but it makes no mention of any residency 
requirement. Id. Unlike the statutory and constitutional provisions relating to elected county 
commissioners, nothing in the discussion of appointed county commissioners says anything 
about the individual's district of residence. 

4 As the Code explains, such a circumstance will ordinarily arise where an election for a seat 
with an unexpired term is held at the same time as the election for a seat with a full term. 
Section 3-10-7 requires that the candidate with the greatest number of votes be declared elected 
for the full term seat. Then, "[t]he candidate with the next highest number of votes for the 
unexpired team residing in a different magisterial district shall be seated for the unexpired term." 
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Under longstanding principles of statutory construction, the conspicuous absence of any 
residency requirement for an appointed—rather than elected—county commissioner must be 
interpreted as an intentional omission. The law clearly requires that elected county 
commissioners must be from different magisterial districts. But a new commissioner appointed 
to fill a vacancy need not be selected from the same district as the commissioner being replaced. 

First, the "familiar maxim expressio unius est exclusio alterius, the express mention of 
one thing implies the exclusion of another, applies." Martin v. Hamblet, 737 S.E.2d 80, 84 
(W. Va. 2012). This is not a situation where the Legislature has simply neglected to set forth any 
requirements for the appointment of a county commissioner. To the contrary, the statute 
expressly sets forth one—and only one—qualification for an appointed commissioner: he must 
be from the same political party as the officeholder vacating the office. The Legislature's 
decision to identify this single requirement implies the exclusion of any other. 

Second, the Supreme Court of Appeals has made clear that "[t]he Legislature is presumed 
to know existing laws relating to the same subject, and to understand the situation with which it 
undertakes to deal." Harbert v. Harrison Cnty. Court, 129 W. Va. 54, 75 (1946). It cannot be 
ignored that the residency requirement is discussed only in the context of elected county 
commissioners. As noted in a previous Opinion from this Office, it must be presumed that the 
Legislature sought to provide separate requirements for election to an office than for 
appointment to fill a vacancy. See --- W. Va. Op. Atty. Gen. ---, 2013 WL 1287949 (Mar. 4, 
2013) ("Section 3-5-7 says nothing about qualifications for people seeking appointment to fill a 
vacancy; it only speaks to the situation in which a person is seeking election to an office."); see 
also Burkhart v. Sine, 200 W. Va. 328, 332 (1997) (focusing on and interpreting the phrase 
"elected from" in article IX, section 10 of the Constitution). 

This reading of the statute is bolstered further by the constitutional and statutory 
provisions relating to school board membership, which are phrased more broadly. Whereas the 
Constitution provides that no two county commissioners "shall be elected from the same 
magisterial district," Const. art. IX, § 10 (emphasis added), it states more expansively with 
respect to district school boards that "[n]o more than two of the members of such board may be 
residents of the same magisterial district within any school district," Const. art. XII, § 6. The 
omission of the phrase "elected from" must be given meaning. Cf. Martin v. Randolph County 
Bd. of Educ., 195 W. Va. 297, 312-13 (1995) (" [W]e have a deep reluctance to interpret a 
statutory provision so as to render superfluous other provisions of the same enactment."). 
Similarly, West Virginia Code § 3-5-6 provides that no more than two members of a county 
board of education "may be elected or serve from the same magisterial district." The phrase "or 
serve" is a significant addition that does not appear in any of the statutory or constitutional 
language relating to the residency of county commissioners. See State ex rel. Johnson v. 
Robinson, 162 W.Va. 579, 582 (1979) ("It is a well known rule of statutory construction that the 
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Legislature is presumed to intend that every word used in a statute has a specific purpose and 
meaning."). 

Question Three: Must the new commissioner be from the same political party as the previous 
commissioner? 

The plain terms of West Virginia Code § 3-10-7 require that a commissioner appointed to 
fill a vacancy be from the same political party as the commissioner he replaces. The statute 
twice makes the point. It expressly requires that "[p]ersons appointed shall be of the same 
political party as the officeholder vacating the office." W. Va. Code § 3-10-7. Furthermore, it 
provides that where the remaining commissioners cannot agree on a replacement within thirty 
days, "the county executive committee of the vacating county commissioner's political party 
shall select and name a person to fill the vacancy from the membership of the vacating county 
commissioner 's political party." Id. (emphasis added). 

Sincerely, 

Patrick Morrisey 
Attorney General 


