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Dear Mr. Holstine: 

You have asked on behalf of the West Virginia Solid Waste Management Board 
(SWMB) for an Opinion of the Attorney General regarding whether a county solid waste 
authority is considered a "state agency," such that the authority may be required to follow "state 
policies and procedures, such as purchasing." This Opinion is being issued pursuant to West 
Virginia Code § 5-3-1, which provides that the Attorney General "shall give written opinions and 
advice upon questions of law . . . whenever required to do so, in writing, by . . . any other state 
officer, board or commission." To the extent this Opinion relies on facts, it is based solely upon 
the factual assertions set forth in your correspondence with the Attorney General's Office. 

Your letter raises the following legal question: 

Are county solid waste authorities state agencies, such that they should follow 
state policies and procedures, such as purchasing rules? 

In your letter, you state that "[i]t is the SWMB's contention that the county authorities 
are state entities, and thus, must adhere to applicable state policies and procedures." Quoting 
from Blower v. West Virginia Educational Broadcasting Authority, 182 W. Va. 528, 389 S.E.2d 
739 (1990), you assert that "[t]he West Virginia Supreme of Appeals has established that in 
`determining whether a particular organization is a state agency, we have examined its legislative 
framework.'" County solid waste authorities, your letter goes on to claim, satisfy the Blower 
factors and thus "are also 'state agencies.'" 

After a careful review of the relevant statutes and case law, we do not believe we can 
answer whether, in all circumstances, county solid waste authorities are "state agencies" and 
must follow "state policies and procedures." The Legislature has the authority to statutorily 
define the concept of a "state agency" differently in different contexts, and to dictate as it sees fit 
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which particular entities are covered by which state policies or procedure. For example, the state 
purchasing laws specifically provide that they apply to "spending units of state government," a 
term that has a particular statutory definition. W. Va. § 5A-3-1(c); see also id. § 5A-1-1(21) 
(defining "spending unit"). 

While your letter suggests that the West Virginia Supreme Court of Appeals set forth a 
general test for state agency status in Blower v. West Virginia Educational Broadcasting 
Authority, 182 W. Va. 528, 389 S.E.2d 739 (1990), we do not read that case to go so far. In 
Blower, the Supreme Court of Appeals was faced with a very specific certified question: 
"whether the West Virginia Educational Broadcasting Authority (EBA) is a state agency and 
thus subject to the special venue provisions of W. Va. Code, 14-2-2(a)(1) (1976)." Id. at 529, 389 
S.E.2d at 740. Noting that it had "not previously had occasion to formulate a test on what 
constitutes a state agency under W. Va. Code, 14-2-2," the court looked to previous cases that 
"dealt with what is a state agency for purposes of determining whether the entity is entitled to 
constitutional immunity." Id. at 530, 389 S.E.2d at 741. It then borrowed from those cases a 
multi-factor test, explaining that it saw "no reason why the same test should not apply to 
determine whether an organization is a state agency for purposes of the venue provisions of 
W. Va. Code, 14-2-2." Id. at 530-31, 389 S.E.2d at 741-42. Thus, as the court has said since 
Blower, we believe that the case only "set forth a test for determining whether an entity is a 'state 
agency' for purposes of West Virginia Code § 14-2-2." State ex rel. W. Va. Real Estate 
Appraiser Licensing & Certification Bd v. Chiles, 234 W. Va. 125, 128, 763 S.E.2d 663, 666 
(2014). 

Not only has the Supreme Court of Appeals never suggested that the Blower test answers 
for all purposes whether an entity is a state agency, it has only applied the test in a few specific 
contexts. First, the test has been applied to determine whether an entity is a state agency for 
purposes of the special venue provisions of West Virginia Code § 14-2-2, as in Blower itself. 
See, e.g., Chiles, 234 W. Va. at 128, 763 S.E.2d at 666; State ex rel. Stewart v. Alsop, 207 W. 
Va. 430, 434, 533 S.E.2d 362, 366 (2000); State ex rel. W. Virginia Bd. of Educ. v. Perry, 189 
W. Va. 662, 664 n.1, 434 S.E.2d 22, 24 n.1 (1993). Second, the test has been applied to 
determine whether an entity is a state agency for purposes of sovereign immunity, as in the cases 
on which Blower was based. See, e.g., Arnold Agency v. W. Virginia Lottery Comm'n, 206 W. 
Va. 583, 592, 526 S.E.2d 814, 823 (1999). Third, the test has been extended in one case to 
determine whether the Secondary Schools Athletic Commission (SSAC) constitutes a state 
agency against which attorney's fees could be awarded. Mayo v. W. Virginia Secondary Sch. 
Activities Comm 'n, 223 W. Va. 88, 94-97, 672 S.E.2d 224, 230-33 (2008); see also Chiles, 234 
W. Va. at 130 n.9, 168 S.E.2d at 668 ("Although the issue of 'state agency' in Mayo pertained to 
an award of attorney's fees, rather than venue, the Blower test was applied."). We do not 
understand your letter to be asking about the state agency status of county solid waste authorities 
in any of these circumstances, and therefore do not undertake a Blower analysis.*  

' We do note that, in any event, the Blower factors do not point clearly in one direction. The first Blower factor 
favors a finding that county solid waste authorities are state agencies because the powers of county solid waste 
authorities were "substantially created by the legislature." Syl. Pt. 1, Blower, 182 W. Va. 528, 389 S.E.2d 739; see 
W. Va. Code § 22C-4-1, et seq. (establishing county solid waste authorities and their powers and duties); Warner, 
198 W. Va. at 669, 482 S.E.2d at 654 ("the legislature empowered the county commissions to create and establish 



Mark Holstine, Executive Director 
April 6,2016 
Page 3 

Though we cannot answer your general question about the status of county solid waste 
authorities in all circumstances, we can answer, in the negative, your specific question regarding 
the applicability of the State's purchasing rules to county solid waste authorities. The statutory 
authority of the Purchasing Division of the Department of Administration is found in Chapter 
5A, Article 3 of the West Virginia Code. As noted above, "[t]he provisions of th[at] article apply 
to all of the spending units of state government, except as otherwise provided by this article or by 
law." W. Va. § 5A-3-1(c) (emphasis added). "Spending unit" is defined as "a department, 
bureau, department, division, office, board commission, authority, agency or institution of the 
state government for which an appropriation is requested of the Governor, or to which an 
appropriation is made by the Legislature, unless a specific exemption from this chapter is 
provided in this code." Id. § 5A-1-1(21) (emphasis added). A county solid waste authority does 
not constitute a "spending unit[] of state government," id. § 5A-3-1(c), under this statutory 
definition. 

Even assuming that a county solid waste authority meets the first part of the definition for 
"spending unit"—i.e., it is "a department, bureau, department, division, office, board 
commission, authority, agency or institution of the state government"—it does not satisfy the 
latter requirement that it be funded by "an appropriation . . . requested [by] the Governor, or . . . 
made by the Legislature." Id. By statute, each county solid waste authority is funded not by state 
appropriation but rather "from the general funds in the county treasury to the extent that such 
expenses are not paid by fees, grants and funds received by the authority from other sources." W. 
Va. Code § 22C-4-7(b). County commissions have "the authority to determine the amount to be 
allocated annually to the [county solid waste] authority." Id. As the Supreme Court of Appeals 
has explained, there is a "financial tether" between county commissions and county solid waste 
authorities. State ex rel. Warner v. Jefferson Cty. Comm 'n, 198 W. Va. 667,673,482 S.E.2d 652, 
658 (1996); see also id. ("[A]s a matter of law the Jefferson County Commission has a duty and 
responsibility of financially subsidizing the functions of the [Jefferson County Solid Waste 
Authority]"). 

county solid waste authorities"). The second factor—whether the "composition" of the governing board of each 
county solid waste authority is "prescribed by the legislature," Syl. Pt. 1, Blower, 182 W. Va. 528, 389 S.E.2d 739—
also appears to favor state agency status. See W. Va. Code § 22C-4-3(b) (establishing five-member board with one 
member appointed by director of the division of environmental protection, two by the county commission, one by 
the board of supervisors for the soil conservation district in which the county is situated, and one by the chairman of 
the public service commission). As does the third factor, because the county solid waste authority is "financially 
dependent on public funds." Syl. Pt. 1, Blower, 182 W. Va. 528, 389 S.E.2d 739. But the remaining two factors cut 
against state agency status under Blower. County solid waste authorities do not operate on a "statewide basis," id., 
but rather on a countywide basis, W. Va. Code § 22C-4-3(a) ("a public agency in every county of the state"). Nor 
are county solid waste authorities required by statute to deposit funds in the "state treasury." Syl. Pt. 1, Blower, 182 
W. Va. 528, 389 S.E.2d 739. We also note that the Supreme Court of Appeals appeared to note in Blower a 
difference between State and local funding and control, see id. at 530, 389 S.E.2d at 741 ("Factors to consider are . . 
. whether it is subject to local control . . . and its financial dependence on State coffers"), which would cut against 
state agency status for county solid waste authorities. 
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In sum, we cannot answer whether county solid waste authorities are state agencies in all 
circumstances, but as to your specific question regarding the State's purchasing rules, we believe 
state law clearly provides that county solid waste authorities are not covered. 

Sincerely, 

PA-Vti/CK /011r1  n  
Patrick Morrisey 
Attorney General 

Elbert Lin 
Solicitor General 

Julie Warren 
J. Zak Ritchie 
Assistant Attorneys General 


