STATE OF WEST VIRGINIA

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
CHARLESTON 25308

CHARLES G BROWN (304) 348.2021 CONSUMER HOT _NE
ATTORNEY GENERAL 800 168 3acs3

August 17, 1988

Honorable Glen B. Gainer, Jr.
State Auditor

State Capitol, Room W-=100
.Charleston, West Virginia 25305

Dear Auditor Gainer:

This office is in receipt of your request for an opinion
regarding Enrolled Committee Substitute for House Bill Number
4367 Acts of the Legislature, Regular Session, 1988, The bill
was passed with an effective date of July 1, 1988. The bill
amended Chapter 5, Article 5, Section 3, of the Code of West
Virginia of 1931, as amended (hereinafter Code) .

Specifically, your inquiry addresses the question:

"What is the maximum number of accrued annual
leave days of an eligible employee under Code
5-5=3 for which, at his option, lump sum payment
may be made at the termination of his employment,
and in what manner are these days of accrued
annual leave to be actually applied in respect of
calendar months in determining the total and full
amount of such lump sum salary payment to be
made?”

You requested that I interpret the above question in its
broadest sense to give you the guidance that this office deems
necessary for the reason that the amount of an employee's lump
Sum payment may also be utilized at the option of the employee in
enhancing the employee's retirement benefit computation.

Code 5-5-3, as amended by Enrolled Committee Substitute for
House Bill No. 4367 provides in full as follows:

"Every eligible employee, as defined in
section one of this article, at the time his or
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her active employment ends due to resignation,
death, retirement or otherwise, may be paid in a
lump sum amount, at his or her option, for accrued
and unused annual leave at the employee's usual
rate of pay at such time. The lump sum payment
shall be made by the time of what would have been
the employee's next regqular pay day had his
employment continued. In determining the amount
of annual leave entitlement, weekends, holidays or
other periods of normal, noncountable time shall
be excluded, and no deductions may be made for
contributions toward retirement from lump sum
payments for unused, accrued annual leave, since
no period of service credit is granted in relation
thereto; however, such lump sum payment is to be a
part of final average salary computation; and
where any such deduction of employee contribution
may have been heretofore made, a refund of such
shall be granted the former employee and made by
the head of the respective former employer spend-
ing unit: Provided, That the superintendent of
the department of public safety shall make deduc-
tions for retirement contributions of members of
the department, since retirement benefits are
based on cumulative earnings rather than period of
service."

Code 5-5-3 refers to Code 5-5-1 for a definition of eligible
employee. Code 5-5-2 provides that eligible employees with three
or more years service shall receive an annual salary increase
equal to thirty-six dollars times the employee's years of service
not to exceed twenty years. Statutes which relate to the same
subject matter should be read and applied together so that the
Legislature's intent can be gathered from the whole of the
statute. Kimes v. Bechtold, W. Va. » 342 S.E.2d 147
(1986) ; Manchin v. Dunfee, W. va. » 327 S.E.2d 710 (1984).
Accordingly, Code 5-5-3 should be construed in pari materia with
Code 5-5-1 and Code 5-5-2.

Code 5-5-3 first provided for an optional payment for
accrued annual leave to an eligible employee in a lump sum in
1986. Prior to enactment of Code 5-5-3, the accumulation of, use
of, and payment for accrued and unused annual leave days was
governed by rules and requlations of the Civil Service Commis-
sion, custom and usages of constitutional officers, or rules and
regulations of agencies of state government not subject to the
rules and regulations of the Civil Service Commission. Constitu-
tional offices and agencies not subject to the Civil Service



Page 3

Commission frequently adopted, on a voluntary basis, the policies
and procedures of the Civil Service Commission. Certain prior
opinions of this office set forth the history and current prac-
tices of such rules and regulations constituting the law appli-
cable to annual leave days. See, 51 Ops. Att'y Gen. 714
[1964-1966]; 60 Ops. Att'y Gen. 43 [1982-1984]; and 60 Ops. Att'y
Gen. 118 [1982-1984].

Precedent established by long continued custom and usage 1is
highly persuasive in construing a statute. Hechler v. McCuskey,

W. Va. , 365 S.E.2d 793 (1987); State ex rel. Moore v,
Blankenship, 158 W. Va. 939, 217 S.E.2d 233 (1975); Robertson v.
Hatcher, 148 W. Va. 239, 135 S.E.2d 675 (1964). The custom and

usage of long precedent established within state government with
respect to the termination of employment by any means is that the
employee remain on the payroll of the agency or office until the
accrued and unused annual leave days are exhausted. Of course,
the employee receives his or her salary for such period.

Statutes creating retirement or termination benefits for
public employees should be liberally construed so as to effec-
tuate their purpose. Spence v. Yerace, 155 W. Va. 54, 180 S.E.2d
868 (1971). The custom and usage described above has not been
supplanted by Code 5-5-3. Rather the Legislature has provided
public employees with an option in addition to the custom and
usage described above.

In response to the first part of the question raised by your
request for an opinion, the maximum number of accrued annual
leave days for which an eligible employee is entitled to a lump
sum settlement under Code 5-5-3 is the maximum accrued annual
leave days an employee could lawfully carry into a new calendar
year under the rules and requlations or customs and usages of his
employer plus the number of annual leave days actually accumu-
lated by the employee within the calendar year of the employee's
election to receive the lump sum settlement. For instance,
assume an employee elects to retire on December 31, 1988. That
employee carried over 40 days of leave on December 3l, 1987,
under the rules and requlations of his employer. The employee
would be eligible to receive a lump sum settiement for 40 days
plus any annual leave days accumulated between January 1, 1988,
and through December 31, 1988, 1In the instance of an employee
governed by the Civil Service Commission, an employee with
fifteen or more years service could accrue 24 additional days for
a maximum of 64 days through December 31, 1988. Of course, other
agencies and offices have different rules and regulations with
respect to accrual of annual leave. Each case must be judged on
its own merits.
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In answer to the second part of the question posed by vyour
request for an opinion, Code 5-5-3 specifies that the lump sunm
settlement is to be based upon the employee's usual rate of pay
at the time of his or her termination from employment for any

reason. Words used in a statute are to be given their plain
meaning. Thompson v. Chesapeake & Ohio Railroad Co., 76 F. Supp.
304 (S.D. W, Va, 194s8). Accordingly, an employee's usual rate of

pay 1s that employee's salary inclusive of that employee's
entitlement to annual increment at the time of the employee's
termination from employment, with such annual increment to be
prorated on the basis on which the employee is paid, whether
hourly, bimonthly, monthly, or otherwise. The lump sum payment
to which an employee is entitled is to be made by such employee's
"next regular payday had his employment continued."” The statute
looks forward in specifying the time for payment. It is the
opinion of this office that the statute also looks forward in
specifying that the annual leave entitlement (the amount of lump
sum payment for accrued annual leave) is to be determined by
excluding, as specified in the statute, noncountable time of the
weekends of a calendar month, the holidays of such month, and the
other periods of normal, noncountable time (such as compensatory
days which are lost) and with the corollary, countable days,
clearly being those workdays remaining in such calendar month and
against which the employee's accrued and unused annual leave days
are to be applied and credited.

During an employee's periods of normal active employment,
his accrued annual leave days are only used and credited against
such countable workdays (not used against weekend days, holidays
or days properly taken as compensatory days earlier earned);
therefore, it is the opinion of this office that the Legislature
in Code 5-5-3 generally continues such application for deter-
mining the amount of the lump sum payment at the time of termina-
tion of employment, usually through resignation or retirement.
Thus, although an eligible employee will not be remaining on the
payroll, but instead will be electing and exercising hig .option
to lump sum payment; nevertheless, the calendar month of the date
of his last day on the payroll and/or subsequent calendar months
must be used to determine the countable days against which his
accrued annual leave days are to be applied and credited and the
full month's and/or portion of a month's salary for which he is
entitled to be paid in lump sum amount. In respect of any
portion of a month and part of month's salary to which an employ-
ee may be entitled, such is to be computed by first striking from
consideration, as excludable, the aforesaid weekend days, holi-
days, or other noncountable time, and thereafter determining the
fractional part of the monthly salary which is to constitute such
lump sum payment, with the numerator thereof being the accrued
leave days of an employee remaining and applicable in such month
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and the denominator thereof being the countable days of such
month remaining after the aforesaid exclusions.

Finally, we turn to consideration of your request that this
opinion be expanded, as deemed necessary to give the clearest
guidance. The statutory provision, Code 5-5-3, as we earlier
noted, 1is cross-referenced to Code 5-5-1 wherein the increment
for certain "eligible employees" is provided, and since Code
5-5-2 also addresses such increment, it must be read in pari
materia with Code 5-5-1, both of which latter sections specify
that such annual increment constitutes an "annual salary
increase." is thus an integral part of an employee's gross annual
salary, and such increment is not to be deleted or subtracted in
the course of determining the value of payment for accrued and
unused annual leave days, either under the "remaining on the
payroll" method or under the "lump sum payment" optional method,
since such deletion or subtraction unlawfully reduces the value
payable for accrued annual leave days.

Very truly yours,
CHARLES G. BROWN
ATTORNEY GENE
By Solicitor General
STEPHEN D. HERNDON
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