STATE OF WEST VIRGINIA

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
CHARLESTON 25305

ROGER W. TOMPKINS (304) 348-2021 CONSUMER HOTLINE
ATTORNEY GENERAL (800) 368-8808

June 27, 1990

Colonel J. R. Buckalew, Superintendent
Department of Public Safety

725 Jefferson Road

South Charleston, West Virginia 25309

Dear Colonel Buckalew:

You have requested the formal opinion of this office as to
whether the decision of the Supreme Court of Appeals of West
Virginia in & ep' . W. Va. i
388 S.E.2d 491 (1989) requires your agency to pay a pro rata
portion of a W. Va. Code § 5-5-2 incremental salary increase to an
individual whose State employment terminates prior to July 1 of a
given year.

Your inquiry must be answered affirmatively.

On March 10, 1984, the West Virginia Legislature passed Senate
Bill No. 624, which amended and reenacted W. Va. Code
§§ 5-5-1 and -2 (1990).

The statutes as they were subsequently amended on March 8,
1986, to become effective on July 1, 1986, read as follows:

§ 5-5-1. Definitions.

For the purposes of this article: (1) "Eligible
employee" means any regular full-time employee of the
state or any spending unit thereof who is eligible for
membership in any state retirement system of the state
of West Virginia or other retirement plan authorized by
the state: Provided, That the mandatory salary increase
required by this article shall not apply to any faculty
employee at public institutions of higher learning or
any employee of the state whose compensation is fixed by
statute or by statutory schedule, (except that the
clerks, deputy clerks and magistrate assistants of
magistrate courts shall be eligible for the incremental
salary increases provided in this article and with such
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increases to be allowable in addition to the maximum
salaries and compensation for such employee offices uncer
the magistrate court system statutes of article one

[§ 50-1-1 et seq.], chapter fifty of the code), nor shall
this article be construed to mandate an increase in the
salary of any elected or appointed officer of the states;
(2) "years of service" means full years of totaled
service as an employee of the state of West Virginia; (3)
"spending unit" means any state office, department,
agency, board, commission, institution, bureau or other
designated body authorized to hire employees.

§ 5-5-2. Granting incremental salary increases based on
years of service.

Effective for the fiscal year beginning the first -
day of July, one thousand nine hundred eighty-five, every
eligible employee with three or more years of service
shall receive an annual salary increase equal to thirty-
six dollars times the employees' years of service, not
to exceed twenty years of service. 1In each fiscal year
thereafter and on the first day thereof, each such
employee shall receive an annual increment increase of
thirty-six dollars for such fiscal year: Provided, That
every employee becoming newly eligible as a result of
meeting the three years of service minimum requirement
on the first day of July in any fiscal year subsequent
to one thousand nine hundred eighty-five, shall be
entitled to the annual salary increase equal to the
aforesaid thirty-six dollars times the employee's years
of service, where he has not theretofore received the
benefit of any such increment computation; and shall
receive a single annual increment increase thereafter of
thirty-six dollars for each such subsequent fiscal year.
These incremental increases shall be in addition to any
across-the-board, cost-of-living or percentage salary
increases which may be granted in any fiscal year by the
Legislature. This article shall not be construed to
prohibit other pay increases based on merit, seniority,
promotion or other reason, if funds are available for
such other pay increases: Provided, however, That the
executive head of each spending unit shall first grant
the herein mandated increase in compensation to all
eligible employees prior to the consideration of any
increases based on merit, seniority, promotion or other
reason.
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While researching your question, it became apparent that this
unusual method of salary adjustment selected by the Legislature has
created some confusion which continues to persist today. 1In its
enthusiastic efforts to definitively reward employees for their
longevity in state employment, the Legislature unintentionally
created a certain amount of confusion among administrators. Some
agencies appear to interpret the salary adjustment to be a bonus.
Still other agencies correctly consider it to be an annual payment
of income earned during the previous fiscal year. In this last
group, some agencies properly allow the salary adjustment to accrue
during the year, and pay any accrued portion upon termination of
employment during the fiscal year, while others incorrectly pay it
only to those employed on July 1 of each year--a very literal
approach to the application of the statutes. This latter approach
attaches an unwarranted and overly restrictive significance to the
recitation in the statute of the July 1 date. -

It is clear that this incremental increase is an annual salary.
adjustment and not a bonus. The Constitution of West Virginia,
Article VI, Section 38, provides, in relevant part, that: "No extra
compensation shall be granted or allowed to any public officer,
agent, servant or contractor, after the services have been rendered
or the contract made . . . ." (emphasis added). Much has been
judicially penned regarding the importance of establishing
definitively the salaries of public employees. It is deemed that
as a general proposition better service will be rendered if the
matter of salary is laid to rest at the outset. Springer v. Bd.
of Education, 117 W. Va. 413, 185 S.E. 692 (1936). It assures the
people that those who serve them as public officers shall give
their services during their terms for the amount of compensation
for which they were willing to serve and have been selected, and
for which they were expected by the people to serve at the time of
their entrance upon the performance of their duties. Harbert v.

, 129 W. va. 54, 39 S.E.2d 177 (1946); Delardas v.
, 155 W. Va. 776, 186 S.E.2d 847 (1972). West Virginia
Code Chapter 5, Article 5, is entitled, "Salary Increase for State
Employees.” In Sections 1 and 2 of this Article, the incremental
adjustment is referred to as a salary increase no less than five
times. That this salary increase is incremental in nature is
likewise established five times. "Where the language of a statute
is clear and without ambiguity, the plain meaning is to be accepted
without resorting to the rules of interpretation.” Syl. Pt. 1,
v ' ’ W. Va. , 388 S.E.2d 491
(1989). See also 61 Op. Att'y Gen. 29 (1985). Having determined
that the adjustment is clearly an incremental increase in the
salaries of State employees, it is now necessary to determine the
period of time during which the increase is earned.
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West Virginia Code § 12-3-13 (1985) provides: "No money shall
be drawn from the treasury to pay the salary of any officer or
employee before his services have been rendered." This office has
previously opined that the incremental salary increases for State
employees provided for in W. Va. Code §§ 5-5-1 and -2 constitute
increases in the annual salaries of all eligible State employees,
and may not be lawfully paid out of the State treasury until after
services have been rendered to the State. 61 Op. Att'y Gen. 29

(1985).

The Supreme Court of Appeals has twice held that the W. Va.
Code § 5-5-2 incremental increases represent an adjustment in
salary for services previously performed. Referring to the first
incremental salary increase payable on July 1, 1985, the High Court
said: "The statute is designed to provide supplemental salary
increments based not only on (the number of years of) past services”
but for services rendered since the enactment of the statute.”
. in v i , No. 16791 (August 2, 1985) (per
curiam). Holding that employees who were terminated on June 30,
1989, were entitled to their incremental salary increases payable
on July 1, 1990, the Supreme Court of Appeals stated:

As noted in Exrwin . . . W. Va. Code, 5-5-2 [1984]
provides compensation, as part of the reqular pay, for
services that were previously rendered. In this case,
the petitioners rendered services throughout all of the
fiscal year ending June 30, 1989. Therefore, the
petitioners are entitled to receive the annual
incremental salary increase for that fiscal year.

: , __ W.va. __, 388 S.E.2d 491
(1989).

Finally, it should be noted that the United States Department
of Labor has determined the statutory increase “constitutes
additional earnings for the completed year and is payment for
services rendered throughout the year." Letter dated August 26,
1985, to Acting Director of Personnel, West Virginia Civil Service
System, from Eldon P. Spurlock, Area Director. (See attached
Exhibit.)

Considering (1) the constitutional prohibition against after-
the-fact bonus forms of compensation, (2) the constitutional and
statutory prohibitions against payments for services not yet
rendered, (3) existing case law, (4) prior opinions of this office,
as well as, (5) the position of the United States Department of
Labor, it is concluded that this salary adjustment represents
payment for prior services, and is not prospective in nature.
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The remaining issue to be examined is whether an employee who
resigns, is terminated, or retires during the fiscal year, is
entitled to a pro rata share of the annual incremental salary
increase. Likewise, this question must be answered affirmatively.
This conclusion is based primarily upon the Supreme Court of
Appeals' decisions in Erwin and Courtney. In Exwin, the Court
found the incremental increase to be a "supplement [to] the regular
pay of eligible State employees . . . ." Wages or salaries earned
are wages or salaries payable. Any other result would result in
the imposition of an unwarranted penalty upon those who resign or
retire. That the accrued but not yet paid incremental salary
increases must be paid upon termination of employment during the
fiscal year was clearly required by the High Court in Courtney:

Examining the statute as a whole, we do not agree with

the respondents' contention that in order to receive such
salary increase, one would have to be employed on the -
first day of the ensuing fiscal year. Rather, it is

clear that the first day of the ensuing fiscal year is
merely the date upon which such salary increase is to be

paid.

As noted in Erwin and previously stated herein,

W. Va. Code, 5-5-2 [1984] provides compensation, as part
of the regular pay, for services that were previously
rendered. In this case, the petitioners rendered
services throughout all of the fiscal year ending June
30, 1989. Therefore, the petitioners are entitled to
receive the annual incremental salary increase for that
fiscal year.

Accordingly, we hold that W. Va. Code, 5-5-2 [1984]
does not require an employee to be employed on the first
day of the ensuing fiscal year in order to be entitled
to receive an annual incremental salary increase provided
by that statutory provision. Rather, the first day of
any fiscal year is the date upon which the incremental
salary increase is to be received.

(Footnotes omitted.)

388 S.E.2d at 494.

Considering that the W. Va. Code § 5-5-2 incremental increase
constitutes part of an eligible state employee's regular pay for
services previously rendered, any such employee has a statutory
right to any accrued pro rata share of that increment owing but not
due on his final day of employment. By entitlement to a pro rata
share, it is meant that an employee who does not work an entire
fiscal year is entitled to a fractional portion of the total
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increment to which the employee would have been entitled had he
been employed during the entire fiscal year. The fraction would
have as a numerator the number of pay periods employed, and as a
denominator the number twenty-four if the employing agency pays
its employees twice monthly. Any other pay plan would require the
use of a fraction that would similarly provide the employee with
that portion of the salary increment he earned during his final
year of employment.

This office similarly opined on August 17, 1988, when it
advised the State Auditor, Glen B. Gainer, Jr., that the W. Va.
Code § 5-5-2 increase is an integral part of an employee's gross
annual salary, and such increment is not to be deleted or
subtracted in the course of determining the value of payment for
accrued and unused annual leave days upon termination of
employment. It remains the position of this office today that such-
a deletion or subtraction for any purpose would unlawfully reduce
the value due and payable for past services rendered.

Sincerely,

ROGER W. TOMPKINS

CTO/sm

Attachment



