STATE OF WEST VIRGINIA

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
CHARLESTON 25305

ROGER W. TOMPKINS (304) 348-2522 CONSUMER HOTLINE
ATTORNEY GENERAL (B00O) 368-8808

January 7, 1991

The Honorable James H. Paige, III
Commissioner, Department of Banking
Capitol Complex

Charleston, West Virginia 25305

Dear Commissioner Paige:

This is in response to your letter of July 26, 1990, wherein
you requested our opinion regarding your past interpretation of
W. Va. Code §§ 35-5-1 et seqg. and 35-5A-1 et seq. Specifically,
you raise the following question:

This Department in the past has not differentiated
between the "permanent endowment funds" of West Virginia
Code 35-5-1 et seq. and "permanent endowment care funds"
of West Virginia Code 35-5A-5. Based upon West Virginia
Code 35-5A-7, which states that the provisions and
requirements of Article 5A shall "take precedence over
and shall supersede" any inconsistent Code provisions,
it was the opinion of this Department that the trustee
of a permanent endowment fund of a cemetery association
must be a federally insured trust company or federally
insured banking institution with fiduciary powers. This
was based upon the thinking that the provisions of West
Virginia Code 35-5-5 were inconsistent with those of West
Virginia Code 35-5A-5.

« « « I respectfully request the opinion of your
office as to whether the interpretation of West Virginia
Code 35-5-1 et seg. and 35-5A-1 et seq. by this
Department is correct.

First, it must be noted that while the provisions of Article
5, Chapter 35 apply to the universe of all cemeteries, the more
explicit provisions of Article 5A, Chapter 35 apply only to the
specific subset of cemeteries deemed to be '"perpetual care
cemeteries". Such "perpetual care cemeteries" are defined as:
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a cemetery which advertises or represents to the public
in any manner that it provides perpetual care or
maintenance for burial grounds, mausoleums or columbaria
and the fixtures attached thereto or which sells or
offers to sell any interment right which is to be
perpetually cared for or maintained. )

W. Va. Code § 35-5A-1(b) (1985).

Such perpetual care cemeteries are required to establish a
permanent endowment fund before selling or offering to sell any
burial, entombment or columbarium rights. W. Va. Code § 35-5A-3.
The trustee of such a permanent endowment fund for a perpetual care
cemetery is required to be "a federally insured trust company or
a federally insured banking institution with fiduciary powers
authorized and qualified to exercise trust powers under and subject
to the provisions of article four, chapter thirty-one-a of this
code, or of the corresponding law of another state." W. Va. Code
§ 35-5A-5 (1990 Supp.).

If, however, a cemetery does not meet the definition of a
perpetual care cemetery set out above, the requirements of W. Va.
Code § 35-5A-5 would not apply and the more general provisions of
W. Va. Code § 35-5-5 would determine the requirements for a
permanent endowment fund. That section of the code allows the
trustee of the permanent endowment fund to be "a responsible
businessman or some solvent federally insured banking institution.”

W. Va. Code § 35-5-5 (1990 Supp.).

Though, as you state, the two Articles seem at first to be
inconsistent, application of basic statutory construction rules
prove otherwise. Both W. Va. Code § 35-5-5 and W. Va. Code §
35-5A-5 were amended in 1989. It must be assumed that the
Legislature knew of, and intended, the differences in language
relating to trustees of permanent endowment funds. The most
logical reason for the stricter requirements for perpetual care
cemeteries is that, by statutory definition, those cemeteries
advertise or represent to the public that they provide perpetual
care or maintenance, while cemeteries not falling under the
provisions of Article 5A, Chapter 5 do not so advertise or
represent to the public.

In conclusion, it is the opinion of this office that:

1. The trustee of a statutorily required permanent endowment
fund for a perpetual care cemetery as defined by W. Va. Code
§ 35-5A-1 (b) must be a federally insured trust company or
federally insured banking institution as set out in W. Va. Code
§ 35-5A-5. ;
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2. If a cemetery does not meet the definition of a perpetual
care cemetery contained at W. Va. Code § 35-5A-1(b) then the more
general provisions of W. Va. Code § 35-5-5 apply and the trustee
of any permanent endowment fund established for said cemetery may
be either a '"responsible business man or some solvent federally
insured banking institution."

Very truly yours,

ROGER W. TOMPKINS
ATTORNEY GENERAL
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