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July 16, 1991 FAX 3480140

Mr. Michael T. Smith, Director
Division of Personnel

State Capitol

Charleston, West Virginia 25305

Dear Mr. Smith:

You have requested an opinion of the Attorney General
regarding W. Va. Code § 15-1F-1, as amended by Enrolled Committee
Substitute for House Bill 2834, effective from passage March 8,
1991, concerning military leave benefits for state classified
employees.

In your letter, you first questioned the effective date of
this legislation and its relationship to reservists activated
during the Persian Gulf Crisis. Specifically, you asked whether
the amendment should be considered retroactive to August 2, 1990,
the day President Bush called up the National Guard for active
duty. Your second question involves the determination of what
benefits individuals are entitled to receive under the amended
statute, and how those benefits are to be determined.

The statute, as amended, provides:

All officers and employees of the state, or
subdivisions or municipalities thereof, who shall be
members of the national guard or any military reserve
unit of the United States armed services, shall be
entitled to leave of absence from their respective
offices or employment without loss of pay, status or
efficiency rating, on the days during which they shall
be engaged in drills, parades or other duty, during
business hours ordered by proper authority, or for field
training or active service of the state for a maximum
period of thirty days in any one calendar year. The term
"without loss of pay" means that the officer or employee
shall continue to receive his normal salary or
compensation, notwithstanding the fact that such officer
or employee may have received other compensation from
federal or state sources during the same period.
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Benefits of this section shall accrue to individuals

ordered or called to active duty by the president for

twenty-four working davys after they report for active
service. [Underscoring indicates new language].

W. Va. Code § 15-1F-1 (Supp. 1991).

may be given or may be interpreted as having been given retroactive
effect to August 2, 1990, the beginning of Operation Desert Shield.
Because the statute does not specifically contain a provision
making the amendment retroactive in its application, we conclude
that it must be applied prospectively. This conclusion is mandated
by state statute and case law.

The general rules for construction of statutes are found in

W. Va. Code § 2-2-10 (1990). Subsection 2-2-10(bb) states that
"[a] statute is presumed to be prospective in its operation unless
expressly made retrospective." W. Va. Code § 15-1F-1, as amended,

contains no express provision regarding retroactivity. Thus, the
statutory rules of construction would dictate that the law is not
retroactive.

Moreover, the case law would require a similar conclusion.
In Syllabus Point 3 of Sizemore v. State Workman's Compensation
Commissioner, 159 W. Va. 100, 219 S.E.2d 912 (1975), the West
Virginia Supreme Court of Appeals held:

A law is not retroactive merely because part of the

factual situation to which it is applied occurred prior

to its enactment: only when it operates upon transactions
which have been completed or upon rights which have been

application. [Emphasis added].

In Woodring v. Whyte, 161 wW. va. 262, 242 S.E.2d 238 (1976),
several inmates at the Huttonsville Correctional Center filed suit
against the warden of the facility alleging that he had failed to
implement a statute providing for commutations of their sentences
in return for good behavior. 1In refusing to apply good time credit
acquired prior to the effective date of the statute, the West
Virginia Supreme Court stated, "The general rule is that a statute
is presumed to apply prospectively only. Retroactive application
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of a statute is warranted only where the legislative intent to do
80 is clearly indicated." Id. at 272, 242 S.E.2d at 244,

In Loveless v. State Workman's Com ensatio issi Ly 155
W. Va. 264, 184 S.E.2d 127 (1971), a claimant appealed a decision
of the Workman's Compensation Appeal Board denying his petition to
reopen a barred claim under an amended statute of limitations. 1In
rejecting his appeal, the Supreme Court noted, "The general rule
is that statutes are construed to operate in the future only and
are not given retroactive effect unless the legislature clearly
éxpresses its . intention to make them retroactive." Id. at 266, 184
S.E.2d at 129.

In State v. Bannister, 162 W. Va. 447, 250 S.E.2d 53 (1978)

the West Virginia Supreme Court reiterated its position by refusing
to apply a 1978 amendment of a juvenile law to an offense that had
occurred prior to the enactment of the statute. The Court said:

This ruling is consistent with the general rule in this
jurisdiction that there is a Presumption that a statute
is intended to operate prospectively, unless it appears,
by clear, strong and imperative words or by necessary
implication that the Legislature intended to give the
statute retroactive force and effect.

Id. at 453, 250 S.E.2d at 56. See also State v. Highland, Ww.
j el e

Va. + 327 S.E.2d 703 (1985); st . auser v. ard of
Education, W. Va. » 318 S.E.2d 424 (1983); Shanholtz v.
Monongahela Power Co., 165 W. va. 305, 270 S.E.2d 178 (1980).

In the language of W. Va. Code § 15-1F-1, as amended, there
appear to be no 'clear, strong, and impartial" words that would
give this statute retroactive force and effect. Therefore, in
accordance with the statutory presumption, and absent any other
indication of legislative intent, it cannot be looked at in a
retrospective fashion.

An indication of legislative intent may be found in H.B. 2834
itself, which also amended and enacted several other statutes
relating to the military in addition to this one, W. Va. Code
§ 15-1F-1. One of the other Statutes addressed by the same bill
was W. Va. Code § 11-21-61, granting an extension of certain
personal income tax deadlines due to Desert Shield service.
Although the Legislature made the entire bill effective from
passage on March 8, 1991, in subsection (£) of § 11-21-61 it was
expressly provided: "Effective Date. =-- The provisions of this
section shall be retroactive to the second day of August, one
thousand nine hundred ninety." Thus the Legislature made one
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section of this bill retroactive, while leaving the others with an
effective date of March 8, 1551. The absence of similar language
in the amendment to the statute in question, § 15-1F-1, leads us
to the inescapable conclusion that the Legislature did not intend
it to be retroactive in its application.

We are therefore of the opinion that the amendments to W. Va.
Code § 15-1F-1 may only be read prospectively from its effective
date of March 8, 1991, and that the additional benefits accrue only
to individuals who are on active duty, pursuant to a call by the
President, on or after that date.

II.

The second issue that requires our examination is the means
of determining the number of days of paid leave that reservists and
activated reservists are entitled to receive as benefits under this
statute. Although you have posed several hypothetical questions
regarding the application of this statute under differing factual
circumstances, we decline to respond to each specifically at this
time. Instead, we shall address the general rule for determining
benefits, and will be available to answer specific questions later
on a case-by-case basis. The statute, as amended, appears to us
to create two categories of benefits:

(1) The first category, which existed prior to the 1991
amendment, is for "non-active duty" reservists, who are given
thirty working days' of paid leave of absence per calendar year* for
"drills, parades or other duty, during business hours ordered by
proper authority, or for field training or active service of the

* Our statement that these are "working" days, as opposed
to "calendar" days, is based upon the decision of the West Virginia
Education and State Employees Grievance Board in Qliverio v. West
Virginia De tment of Human Services and West Virginia Department
of Personnel, Docket No. 89-DHS-154 (April 26, 1990). In that
case, the Grievance Board held that W. Va. Code § 15-1F-1
"specifically refers to leave 'during business hours' which is but
another way of phrasing 'workday.' The subsequent reference in
that provision to calendar year does not explicitly or implicitly
control the interpretation of the term 'days.'" Id. at p. 6.

z The period January 1 through December 31, as opposed to
a "fiscal year," which is the period July 1 through June 30. See
W.Va. Code § 2-2-4 (1990).
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state." Prior to the 1331 amendments, the last sentence of W.va.
Code § 15-1F-1 provided: "Benefits of this section shall not accrue
to individuals ordered or called to active duty by the president."

(2) The second category of benefits is provided by the
amended portion of the statute, which gives "activated" reservists
twenty-four working days of leave with pay.’ This portion only
benefits a reservist when he or she is "activated" -- f.845
"ordered or called to active duty" by the President of the United
States. That is the prerequisite for one to take advantage of this
second category of benefits.

For example, if in any calendar year a non-active reservist
takes fifteen of his/her thirty working days for drills, parades,
or other non-active duty and is then activated, he/she is
automatically entitled to an additional twenty-four working days

for such active service. If the activated reservist is not
activated for a full twenty-four days, he/she then receives his/her
pro-rata share of the twenty-four days. If the "activated"

reservist is returned to non-active status in the same calendar
year, he/she is then still entitled to the remaining fifteen of his
thirty working days of paid leave for non-active duty should he/she
be engaged in drills, parades or other duties during business
hours.

We are therefore of the opinion that reservists who were
activated prior to March 8, 1991, and were still on active duty on
and after that date, are entitled to receive the additional twenty-
four day leave of absence or their pro-rata share thereof (if
discharged before a full twenty-four days has expired), calculated
from March 8, 1991 forward. Under the reasoning of the foregoing
authorities, activated reservists are not entitled to additional
leave with pay for active service prior to March 8, 1991.

: "The act allows a twenty-four working day leave of

absence for national guardsman [sic] called to active duty." House
Finance Committee Summary, Com. Sub. for H.B. 2834, Regular
Session, 1991. "The purpose of this bill is to maintain the -salary

and benefits of state employee members of the national guard and
reserves for a period of 24 days after reporting for active duty. "
Explanatory Note to H.B. 2229, introduced January 21, 1991,
amending W. Va. Code § 15-1F-1. These amendments were later
incorporated into Com. Sub. for H.B. 2834.
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SUMMARY

West Virginia Code § 15-1F-1, as amended by House Bill 2834,
may only be applied prospectively from its effective date of
March 8, 1991. The statute, as amended, creates two categories of
benefits for military reservists. The first category gives non-
active reservists thirty working days of paid leave for drills,
parades, or other non-active duty during a calendar yYear. However,
if called or ordered to active duty by the President of the United
States, the second category entitles such "activated" reservists
to an additional twenty-four working days of leave with pay.

Very truly yours,

MARIO J. PALUMBO
ATTORNEY GENERAL

w GRS Ty

JAN L. FOX
DEPUTY ATTORNEY GENERAL

JLF/jsm

cc: The Honorable Gaston Caperton
Governor, State of West Virginia

The Honorable Keith Burdette
President, West Virginia Senate

The Honorable Robert "Chuck" Chambers
Speaker, West Virginia House of Delegates



